Lékořici se u nás daří již od 16. století, dá se tedy říci, že je to hojně rozšířená středoevropská rostlina. Její sladké kořeny se využívaly v léčitelství starých kultur, např. ve starověké Indii i Egyptě.
V zemích českých se lékořice používala ve formě odvaru na tlumení dráždivého kašle.
Lékořice obecně velmi pozitivně působí na oblast plic – napomáhá rozpouštění hlenu z dýchacích cest, mírní kašle, astma a chronickou bronchitidu. Navíc působí protizánětlivě a hubí celou škálu virů i bakterií.
Příprava tinktury:
50 g sušeného kořene lékořice přelijte 100 ml studené převařené vody a nechejte cca 1h kořen nasáknout.
Poté přilijte 300 ml 60% alkoholu a nechejte 3 týdny luhovat při pokojové teplotě.
(Kořen pustí do alkoholu načervenalou barvu). Každý den je dobré lahvičkou s obsahem protřepat a po třech týdnech je tinktura připravena ke slití.
Užívá se po dobu akutní virózy spojené s kašlem 5x denně 15-20 kapek (max. 14 dní).
(Nadměrná konzumace lékořice, nebo lékořicových cukrovinek je toxická pro játra, může vyvolat hypertenzi a otoky. V ojedinělých případech se krevní tlak zvyšuje i nadměrnou konzumací lékořicového čaje, ale příznaky vždy brzy odezní, pokud se s konzumací přestane).
POZOR – konzumace 50g cukrovinek z lékořice denně za dva týdny může způsobit významné zvýšení krevního tlaku.