Vlaštovičníkovou šťávu, která prochází kvasným procesem jsem objevila ve starém Ruském herbáři.
Recept na záněty dutin a na odstranění šedého zákalu (doporučuji pouze pro dospělé, nebo mimořádně odolné dorostence):
Za slunného dne vytrhneme jednu celou kvetoucí vlaštovičníkovou rostlinu i s kořeny, kořeny omyjeme a celou bylinku odšťavníme (event. pomeleme na mlýnku a přecedíme přes plátěný hadřík/.
Čerstvou šťávu nalijeme do tmavé lahve (max. do 3/4).
Za dva až tři dny začne šťáva kvasit – proto musí být láhev pevně zavřená!!!!
Třetí den opatrně láhev otevřeme (pozor!! kvasící tekutina může přímo „vybuchnout“).
Následujících 21 dní každý den upouštíme z lahve plyny – po této době by se mělo změnit zabarvení šťávy – má-li jantarovou barvu, je hotovo.
Obsah nalít do malých lahviček (aby obsah nebyl ve styku se vzduchem), lahvičku označit.
Při zánětu dutin nebo rýmě kápnout 1x denně kapku po dobu 3dnů.
Vlaštovičník užívejte obezřetně vzhledem k jeho „jedovatosti“. Obsahuje toxické látky chelidonin a homochelidonin, který tlumí centrální nervový systém. Sanguanarin působí narkoticky, berberin způsobuje ochrnutí dýchací soustavy.