Kterak masti dělány býti mají

autor: | Ze starých receptářů

Ze starých záznamů (Lékařské knihy Mistra Křišťana z Prachatic)

Mast hnojecí: Vezmi luoj skopový anebo jelení anebo kozlový, rozpustit na rendlíce a přičiň málo křidy benátské a málo pryskyřice jedlové, jako čtvrtou čest proti loji, a oleje lněného. A potom zetři dobře v pánvici.

Mast „Milosti boží“ (na dnu): Vezmi jednotlivé pryskyřice, smrkové pryskyřice, jedné tři libry a druhé dvě libry, bílého kadidla lot, mirry lot nebo dva, jarého vosku čtyry loty, bdelé věrduňk jeden, verbeny, bedrníku, bukvice čerstvé, totiž zelené, jeden snopek, a to vše vař v víně bílém tak dlouho, až třetina uvře. A potom zceď to dobře a pěkně a to zcezení vstav na voheň a opět vař. A pak tam vlož vosku čistého, pryskyřice, peltranu, bílého kadidla, myrry a bdelium a míšej vždy lopatkou, až se tyto věci dobře smíšejí. A potom přičiň pryskyřice chvojové a oleje dřevěnného a opět míšej lopatkou tak dlúho, ažť i ustydne. A což svrchu zplyne, to beř. A ostatek se hodí proti dně v nohách.

Mast dobrá na každou hnilinu v člověku: Vezmi sádlo staré a zkrájej je na malé kusy a vlož do vody na 9 dní a každý den slévej vodu doluov ráno a večer. A vysuš a potom zvař to sádlo na rendlíku a vlož žloutek nebo dva tvrdé. A drobně zdrob a zvař to dobře a proceď na vodu studenú a sebéř lžičkou i dej zase na rendlík. A když počne vříti, zstav doluov a vespi tam alounu kalcinovaného a muškát pečený a zetři spolu na prach a míšej vždy anebo trdelcem tři tak dlouho, ažť i ustydne. A tak máš mast dobrů na každou hnilinu.

Mast proti vlku dobrá: Vezmi jitrocel a šalvěji, ztluc dobře, vydav skrze pevnou šatu na rendlík. Vložiž v to ten tuk, což u spálených slanin na vodě zbéreš a přičiň také jarého loje jako vlašský vořech a přepuštěného medu. Rozpustiž to dobře vydávě skrze šatu v hrnček nebo v pušku a hned vleješ v to dřevěnného oleje a také rozetra kafru, k tomu přičiníš. A tou mastí člověk i dobytče se zhojí.

Mast pruská: Vezmi pryskyřici a k tomu vosk a aloe epaticum, antiogment a staré sádlo pod míru a dřevěnný olej jako toho kterého, spustiž v hromadu a spustě scediž, schovej to velmi dobře.

Ranná mast velmi dobrá: Vezmi mouky žitné a sádlo vyškvařené z starých slanin, stred a víno, vařiž to spolu a potom scedě schovej.

Mast topolová – Vezmi pupence topolové, ztluc je s novým sádlem, kteréž v ty časy míti možeš a to schovej a zahraď dobře v hrnku polévaném. A potom vezmi listu řebříčkového, dětele, psoser, balšán, mátu a planý balšán, potočník, zanikl, psí víno, rozchodník, mléčník, kopr, hlízní koření, řepku ranní, netřesk, truskavec a svalník – tyto věci stejnou měrou – a to ztluka vlož v víno a nech ve víně státi několiko dní. A potom vyňma to směs s onou mastí topolovou a zvař dobře. A potom vylože z hrnce do pytlíku, vydaviž mast dobře a schovej ku potřebě do čisté pušky.

Mast na zlámané kosti aby se zhojily: Vezmi hlísty nebo červy dlouhé, ty zemské, a ztluc je na prach a směs to s oximiélem (totiž med s octem)a učině flastr na zlámané kosti nalož.

Mast na rány když maso hnije a mře: Vezmi hlínu z peci dobře spálenou a směs s voctem a přičiň dýni dovnou míru a nechej ať vře. A potom to zceď skrze šátku a třetí částku toho vařeného směs s olejem v strdi. A toho používej dvakrát aneb více. A věz, žeť uzdravuje.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest