Křídlatka japonská (Reynoutria japonica)

od | Bylinky v lidovém léčitelství

Při procházce kolem potoků či řek jste určitě zahlédli keřík se srdíčkovými listy, který v krátkém čase utvořil bujný porost.

Bohužel, tato rostlinka není žádoucí a je ve velkém chemicky hubena (přípravkem roudup).
Jde o jednu z novodobých invazivních rostlin, dosahující průměrné výšky 2m. Množí se rychle a vytváří téměř neprostupné porosty.

Málokdo ví, že se jedná o jedlou a léčivou bylinku. Jarní výhonky mají jemně nakyslou chuť, (podobnou chřestu a rebarboře). Sbírají cca 15-20cm velké výhonky odřezáváním od země.(Odřezky a úlomky je třeba důkladně zlikvidovat – jinak ihned začnou růst!!!)

Léčivá látka, kterou křídlatka obsahuje ve svých kořenech a výhonech se jmenuje RESVERATROL. Je to silný antioxidant, který snižuje kardiovaskulární a nádorová onemocnění a pozitivně ovlivňuje metabolismus tuků. Dalo by se říci – příroda nám včas nabídla lék a my se k němu chováme jako k nepříteli.

K čemu můžeme křídlatku použít?

  • jako silný antioxidant
  • jako ochranu proti mikroorganismům

Z křídlatky lze připravit několik chutných a zdravých pokrmů.

Vyzkoušejte jednoduchou šťávu z jarních výhonků:

Jarní výhonky zbavené listů pokrájíme na malé kousky(cca 1kg), přidáme 0,5kg cukru, 0,5lt vody a krátce povaříme.
Necháme do druhého dne, rozmixujeme, ohřejeme a přefiltrujeme.
Pokud šťávu nespotřebujeme rychle, zakonzervujeme 2 lžicemi kyseliny citronové.

Kvašené křídlatkové výhonky

Jarní výhonky zbavené listů.
Svařte nálev: do 1lt vody přidejte 20g soli, lžičku hořčičného semínka, špetku fenyklu, 4 bobkové listy, lžičku nového koření, koriandr a kousek skořice.
Nakládání: do zavařovací sklenice dejte několik koleček cibule, 2 stroužky česneku, 1 pálivou cilli papričku, naskládejte křídlatku, zalijte nálevem, zavřete a nechte 10 dní kvasit v teple.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest