Kontakt

Lenka Martanová
mobil: +420 728 339 689 
email:bylinky@bylinkyproradost.cz

Pokud telefon nezvedám, pište prosím sms.


Osobní konzultace na adrese:
K Tužince 2357, Benešov

KŘÍDLATKA JAPONSKÁ

Při procházce kolem potoků či řek jste určitě zahlédli keřík se srdíčkovými listy, který v krátkém čase utvořil bujný porost.

Bohužel, tato rostlinka není žádoucí a je ve velkém chemicky hubena (přípravkem roudup).
Jde o jednu z novodobých invazivních rostlin, dosahující průměrné výšky 2m. Množí se rychle a vytváří téměř neprostupné porosty.

Málokdo ví, že se jedná o jedlou a léčivou bylinku. Jarní výhonky mají jemně nakyslou chuť, (podobnou chřestu a rebarboře). Sbírají  cca 15-20cm velké výhonky odřezáváním od země.(Odřezky a úlomky je třeba důkladně zlikvidovat – jinak ihned začnou růst!!!)

Léčivá látka, kterou křídlatka obsahuje ve svých kořenech a výhonech se jmenuje RESVERATROL. Je to silný antioxidant, který snižuje kardiovaskulární a nádorová onemocnění a pozitivně ovlivňuje metabolismus tuků. Dalo by se říci – příroda nám včas nabídla lék a my se k němu chováme jako k nepříteli.

K čemu můžeme křídlatku použít?

  • jako silný antioxidant
  • jako ochranu proti mikroorganismům

Z křídlatky lze připravit několik chutných a zdravých pokrmů.
Vyzkoušejte jednoduchou šťávu z jarních výhonků:
Jarní výhonky zbavené listů pokrájíme na malé kousky(cca 1kg), přídáme 0,5kg cukru, 0,5lt vody a krátce povaříme.
Necháme do druhého dne, rozmixujeme, ohřejeme a přefiltrujeme.
Pokud šťávu nespotřebujeme rychle, zakonzervujeme 2 lžicemi kyseliny citronové.

Kvašené křídlatkové výhonky
Jarní výhonky zbavené listů.
Svařte nálev: do 1lt vody přidejte 20g soli, lžičku hořčičného semínka, špetku fenyklu, 4 bobkové listy, lžičku nového koření, koriandr a kousek skořice.
Nakládání: do zavařovací sklenice dejte několik koleček cibule, 2 stroužky česneku, 1 pálivou cilli papričku, naskládejte křídlatku, zalijte nálevem, zavřete a nechte 10 dní kvasit v teple.

Aktuální akce

Naše kniha

kniha

Putování do říše rostlin I.

Skupinové konstelace

17. 10. 2020 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Poznávání rostlin vlastní zkušeností - Téma: Jestřábník

24. 10. 2020

Bližší info zde ....


Poznávání rostlin vlastní zkušeností - Téma: Dřín

31. 10. 2020

Bližší info zde ....


Třídenní cyklus Cesta k sebepoznání, aneb Putování labyrintem našeho života

18. 10. 2020

Bližší info zde ....


Skupinové konstelace

14. 11. 2020

Bližší info zde ....


Poznávání rostlin vlastní zkušeností - Téma: Verbena - Sporýš

28. 11. 2020

Bližší info zde ....


Zahájení čtyř-víkendového cyklu Bylinkové školy

6 - 7. 3. 2021

Bližší info zde ....


Připojte se k naší informačně; diskuzní skupině na FB

TOPlist