Křídlatka japonská

Reynoutria japonica

Při procházce kolem potoků či řek jste určitě zahlédli keřík se srdíčkovými listy, který v krátkém čase utvořil bujný porost.Bohužel, tato rostlinka není žádoucí a je ve velkém chemicky hubena (přípravkem roudup). 
Jde o jednu z novodobých invazivních rostlin, dosahující průměrné výšky 2m. Množí se rychle a vytváří téměř neprostupné porosty.

Málokdo ví, že se jedná o jedlou a léčivou bylinku. Jarní výhonky mají jemně nakyslou chuť, (podobnou chřestu a rebarboře). Sbírají  cca 15-20cm velké výhonky odřezáváním od země.(Odřezky a úlomky je třeba důkladně zlikvidovat – jinak ihned začnou růst!!!)


Léčivá látka, kterou křídlatka obsahuje ve svých kořenech a výhonech se jmenuje RESVERATROL. Je to silný antioxidant, který snižuje kardiovaskulární a nádorová onemocnění a pozitivně ovlivňuje metabolismus tuků. Dalo by se říci – příroda nám včas nabídla lék a my se k němu chováme jako k nepříteli.
 

K čemu můžeme křídlatku použít?

  • jako silný antioxidant
  • jako ochranu proti mikroorganismům

Z křídlatky lze připravit několik chutných a zdravých pokrmů.
 

Vyzkoušejte jednoduchou šťávu z jarních výhonků:
Jarní výhonky zbavené listů pokrájíme na malé kousky(cca 1kg), přídáme 0,5kg cukru, 0,5lt vody a krátce povaříme.
Necháme do druhého dne, rozmixujeme, ohřejeme a přefiltrujeme. 
Pokud šťávu nespotřebujeme rychle, zakonzervujeme 2 lžicemi kyseliny citronové.

Kvašené křídlatkové výhonky
Jarní výhonky zbavené listů.
Svařte nálev: do 1lt vody přidejte 20g soli, lžičku hořčičného semínka, špetku fenyklu, 4 bobkové listy, lžičku nového koření, koriandr a kousek skořice.
Nakládání: do zavařovací sklenice dejte několik koleček cibule, 2 stroužky česneku, 1 pálivou cilli papričku, naskládejte křídlatku, zalijte nálevem, zavřete a nechte 10 dní kvasit v teple.

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2019

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi. Zahájení

9 - 10.3.2019

Bližší info zde ....



Bylinky, naciťování se do jejich energií a komunikace s duchy rostlin."

10. - 11.11.2018

info na emailu:

kurzy@bylinkyproradost.cz


Příprava na bylinkářskou sezónu 2019

13 - 14.3.2019


Jarní bylinkaření na Šumavě

13 - 14.4.2019


Základy bylinkaření

27 - 28.4.2019

Poznávání "po šamansku"

aneb bylinkaření trochu jinak

1. -5. 5.2019


Rozvíjení intuice a komunikace s rostlinou

25 - 26.5.2019

Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley