Kotrč kadeřavý

autor: | Medicinální houby

Chuťově vynikající houba (říkáme jí mozková houba), kterou nalezneme od srpna do konce října v jehličnatých lesích poblíž borovic a jejich zetlelých pařezů. Já je často nacházím na okrajích lesa podél rybníků v jižních Čechách a všichni z nich milujeme klasickou kotrčovou „držťkovou polévku“. Kdo nezná a touží vyzkoušet, zde je receptík, jak ji dělám já:

  • 2 krásné kotrče dlouze a pečlivě čistím a alespoň 4x propírám ve studené vodě ….
  • Na sádle osmažím 3 cibulky dozlatova
  • přidám sušenou červenou papriku a jeden balíček gulášového koření
  • přidám pokrájenou houbu a pomalu vařím cca 2h
  • nakonec přidám 4 stroužky česneku, pepř, sůl, majoránku a 2 lžíce domácí jíšky.

Krom kulinářského zážitku mají naše české houby celou řadu látek, které můžeme využít. V lidových tradicích se např. Kotrč používal k léčbě rakoviny (denní terapeutická dávka je 300 mg).

Výzkum ukázal, že obsahuje vysoké množství glukanů, které skutečně působí protirakovině, má antibakteriální účinky a léčí obezitu s rozvinutým metabolickým syndromem.

Pokud najdete větší množství, můžete houbu usušit klasickým způsobem, pak ji podrtit a konzumovat buď sušenou, nebo v odvaru (houba se vaří na mírném ohni 15-20 minut)

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest