Kostivalová mast

autor: | Domácí bylinkové masti

Tentokrát jsme s kurzem jarního bylinkaření objevili mohutné a silné rostliny pod naším Šumavským lesem (sbírají se jarní rostlinky, sotva se objeví první lístky – ideální doba je začátkem dubna, nebo pak od konce září do půlky listopadu).

Vyryté kořeny jsme pomocí kartáčku omyli, pokrájeli na tenká kolečka (přidali jsme i čerstvé lístky) a vše vsypali do tuku tak, aby bylo vše ponořeno (pro tentokrát jsme zvolili 5o% slunečnicového oleje, 25% kokosového tuku 15% palmového tuku a 10% kakaového másla). Tentokrát jsme museli zvolit velký kastrol, takže jsme mast vařili na kamnech až do rána. Druhý den jsme obsah přecedily přes plátýnko a přidaly přiměřeně včelího vosku (5%) a nalévali do kelímků.

Mast má trvanlivost cca 2 roky. Je výborná na bolesti šlach, svalů, na dohojení zlomenin a výborně funguje i na křečové žíly.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest