Kopřivový sirup I.
80 ks mladých kopřiv opereme, necháme okapat a zalijeme 4 l převařené vlažné vody. Odstavíme na 24 hodin. Potom scedíme, zahřejeme na 80°C. Přisypeme 4 kg třtinového cukru, 100 g kyseliny citronové a 1 dl rumu. Slijeme a užíváme denně 1 lžíci.
Kopřivový sirup II.
250 g čerstvých listů kopřivy zalijeme 1,5 l vody a přivedeme k varu. Potom odstavíme na 12 hodin. Scedíme, přidáme 500 g třtinového cukru a svaříme do hustého sirupu. Poté slijeme do láhve. Užíváme 3 x denně 1 lžíci.
Kopřivový sirup III.
80 ks kopřiv opereme, zalijeme 3,5 l vody, přidáme 20 g kyseliny citronové a 4 na kolečka (i s kůrou) nakrájené citrony. Vše krátce povaříme a odstavíme na 24 hodin. Potom vymačkáme a přecedíme. Přidáme 3,5 kg třtinového cukru, který mícháme do rozpuštění. Slijeme do lahví. Tímto sirupem můžeme sladit čaj nebo užíváme preventivně 1 lžíci denně.
Kopřivový čaj a nálev
2 lžičky pokrájených čerstvých nebo sušených kopřiv zalijeme ¼ litrem vody a necháme projít varem. Poté odstavíme, necháme 10 minut odstát, scedíme a pijeme. Čaj pijeme při chudokrevnosti, preventivně proti nachlazení a chřipce nebo zevně na vyrážky, kopřivku a při padání vlasů.