Kopřivu známe jako první jarní bylinku, kterou používáme jako potravinu k doplnění chlorofylu, minerálních látek nebo k očistě celého organismu (ne syrovou, ale vždy tepelně upravenou).
Krom sušení, výroby sirupu nebo tinktury můžeme kopřivu použít i na mast, která uleví při revmatických bolestech, zejména drobných kloubů na rukách.
Jak na to?
Do hrnce dejte 500g tuku (je jen na vás, jestli to bude vepřové sádlo, kokosový tuk, bambucké máslo nebo jakýkoliv jiný tuk) a nechejte rozpustit. Do tuku přidejte 2 vrchovaté hrsti mladých, pokrájených kopřiv, 2 pálivé chilli papričky a při 60 stupních zahřívejte po dobu 5 hodin (nebo klasicky několik dnů – zahřejte, nechte do následujícího dne). Poté přeceďte a podle potřeby a zvoleného tuku přidejte 3-5% včelího vosku.
Mast nalijte do kelímků a používejte na revmatické klouby.