Klanopraška čínská (Schizandra)

od | Bylinky v lidovém léčitelství

Známá též jako Wu Wei Zi /ovoce pěti chutí/.

V tradiční Čínské medicíně je klanopraška známá jako rostlina poskytující pět chutí – kyselou, hořkou, sladkou, palčivou a slanou.

Zároveň Číňané věří, že obsahuje „podstatu pěti elementů“.

Klanopraška se vyskytuje v oblasti Dálného východu, v Amurské oblasti, jižním Sachalinu, na Kurilských ostrovech, v severní Číně, Koreji, Japonsku. Roste na naplavených půdách v okolí řek a potoků ve výškách 200-500m nad mořem.

V bývalém SSSR se pěstuje na Ukrajině, Kavkazu, v okolí Moskvy, Bělorusku, dá se pěstovat i u nás.

Je to opadavá, dřevitá, popínavá liána, která dorůstá do výšky 15m.

Na konci léta dozrávají hrozny světle červených bobulí /připomínají náš rybíz/.

Obsahuje: Organické kyseliny – vinnou, citronovou, jablečnou, jantarovou, šťavelovou, cukry, vitamín C a glykosidické látky.

Semena obsahují hořký olej zlatožluté barvy, který má hořkou chuť a pryskyřičnou vůni.

Obsahují 6% silice a 14% látek, které působí jako tokoferoly a volné mastné kyseliny, látku, která obsahuje draslík, vápník, síru, hořčík, sodík, železo, molybden, titan.

Užití:

  • povzbudivé účinky na nervovou soustavu
  • stimuluje kardiovaskulární systém
  • zvyšuje krevní tlak
  • zlepšuje ostrost zraku
  • zlepšuje soustředění
  • deprese
  • posiluje po těžkých operačních stavech
  • regeneruje játra po virózách a poškození chemickými látkami
  • zpomaluje procesy stárnutí, působí jako antioxidant

Pozor ! – Klanopraška není vhodná při vysokém tlaku a epilepsii.

Podle čínské medicíny schizandra podporuje pět nejdůležitějších orgánů – srdce, játra, slezinu, plíce a ledviny.

Obnovuje vitalitu a zdraví. Pomáhá tělu přizpůsobit se různým stresovým faktorům, podporuje mozkovou činnost.

U nás lze sehnat schizandru ve formě prášku – má unikátní chuť, kterou nelze ničím přebít – proto se užívá rozmíchaná ve vodě nebo jako součást smoothie.

Smíchat 1 čajovou lžičku denně s ovocnými nebo zeleninovými šťávami, smoothie nebo jogurtem rostlinného původu.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest