Kdouloň má velké, krásné a aromatické plody tvarem připomínajícím hrušky sytě žluté barvy.
Patří mezi odrůdy, které se pěstovaly již ve starověku. Plody se sklízí koncem října, kdy dosahují plné zralosti (nejlépe po prvním mrazíku).
Čerstvé jsou v našich podmínkách hůře poživatelné, proto je třeba plody tepelně zpracovat, aby změkly a rozvinuly své aroma.
Kdoule mají vysoký obsah draslíku a vitamínu C, pektinu, skupinu vitamínů B, sacharidy, organické kyseliny, zinek, železo, draslík, vápník. Můžeme z nich připravit marmelády, šťávy, vína či křížaly.
Kdouloň prý napomáhá při chorobách z nachlazení, zánětech průdušek, chřipkách, posiluje imunitu, ve starověku se používala na zápaly plic a tuberkulózu, mírní kašel, působí jako antioxidant, snižuje záněty v těle, mírní průjmy, detoxikuje, chrání srdce, snižuje hladinu cholesterolu.