Kdouloň obecná

Kdouloň má velké, krásné a aromatické plody tvarem připomínajícím hrušky sytě žluté barvy.

Patří mezi odrůdy, které se pěstovaly již ve starověku. Plody se sklízí koncem října, kdy dosahují plné zralosti (nejlépe po prvním mrazíku).

Čerstvé jsou v našich podmínkách hůře poživatelné, proto je třeba plody tepelně zpracovat, aby změkly a rozvinuly své aroma.

Kdoule mají vysoký obsah draslíku a vitamínu C, pektinu, skupinu vitamínů B, sacharidy, organické kyseliny, zinek, železo, draslík, vápník, můžeme z nich připravit marmelády, šťávy, vína či křížaly.

Kdouloň prý napomáhá při chorobách z nachlazení, zánětech průdušek, chřipkách, posiluje imunitu, ve starověku se používala na zápaly plic a tuberkulózu, mírní kašel, působí jako antioxidant, snižuje záněty v těle, mírní průjmy, detoxikuje, chrání srdce, snižuje hladinu cholesterolu.

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2019

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi. Zahájení

9 - 10.3.2019

Bližší info zde ....



Bylinky, naciťování se do jejich energií a komunikace s duchy rostlin."

10. - 11.11.2018

info na emailu:

kurzy@bylinkyproradost.cz


Příprava na bylinkářskou sezónu 2019

13 - 14.3.2019


Jarní bylinkaření na Šumavě

13 - 14.4.2019


Základy bylinkaření

27 - 28.4.2019

Poznávání "po šamansku"

aneb bylinkaření trochu jinak

1. -5. 5.2019


Rozvíjení intuice a komunikace s rostlinou

25 - 26.5.2019

Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley