Jitrocelový sirup

Připravíme si cukr, já používám třtinový (lze i bílý rafinovaný, ovocný, nebo med).

Nasbíráme si koš letních jitrocelových lístků, omyjeme, osušíme a nastříháme na malé kousíčky.Připravíme si sklenici se širokým hrdlem a nejlépe závitovým uzávěrem.

Do sklenice vkládáme jitrocelové lístky, cca v 2cm vrstvě, prosypeme vrstvou  1cm cukru a upěchujeme. Takto postupujeme až po hrdlo.

Zakončíme vrstvou cukru a zavřeme. Postavíme na slunné místo a necháme 6 týdnů stát (já nechávám až do podzimu). Během několika hodin můžete pozorovat, jak se u dna tvoří tmavá šťáva. Po 6 týdnech obsah sceďte, listy vymačkejte, nalijte do menších, tmavých lahviček a uložte do chladu.

Použití:

Při kašli či nachlazení dospělí 1 polévkovou lžíci 5x denně, děti kávovou lžičku 5x denně.

Sirup bude působit na viry a bude odhleňovat.

Jitrocel se sbírá od května do srpna. Obsahuje hlavně slizovité látky, glykosit aukubin, xantofyla fytoncid.

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Aktuální akce

Bylinková škola

jaro 2020

Bližší info zde ....


Zimní konstelace Benešov

11.1.2020


Cesta k sebepoznání

19.1.2020

Bližší info zde ....


Putování do říše rostlin

25.1.2020 Benešov

Bližší info zde ....


Putování do říše rostlin

8-10.5.2020 Šumava

Bližší info zde ....


Jarní bylinkaření

15-17.5.2020 Šumava

Bližší info zde ....


Slunovratové bylinkaření

19-21.6.2020 Šumava

Bližší info zde ....


Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


TOPlist