Jitrocelový sirup

Připravíme si cukr, já používám třtinový (lze i bílý rafinovaný, ovocný, nebo med).

Nasbíráme si koš letních jitrocelových lístků, omyjeme, osušíme a nastříháme na malé kousíčky.Připravíme si sklenici se širokým hrdlem a nejlépe závitovým uzávěrem.

Do sklenice vkládáme jitrocelové lístky, cca v 2cm vrstvě, prosypeme vrstvou  1cm cukru a upěchujeme. Takto postupujeme až po hrdlo.

Zakončíme vrstvou cukru a zavřeme. Postavíme na slunné místo a necháme 6 týdnů stát (já nechávám až do podzimu). Během několika hodin můžete pozorovat, jak se u dna tvoří tmavá šťáva. Po 6 týdnech obsah sceďte, listy vymačkejte, nalijte do menších, tmavých lahviček a uložte do chladu.

Použití:

Při kašli či nachlazení dospělí 1 polévkovou lžíci 5x denně, děti kávovou lžičku 5x denně.

Sirup bude působit na viry a bude odhleňovat.

Jitrocel se sbírá od května do srpna. Obsahuje hlavně slizovité látky, glykosit aukubin, xantofyla fytoncid.

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

  

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2019

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi. Zahájení

9 - 10.3.2019

Bližší info zde ....



Bylinky, naciťování se do jejich energií a komunikace s duchy rostlin."

10. - 11.11.2018

info na emailu:

kurzy@bylinkyproradost.cz


Příprava na bylinkářskou sezónu 2019

13 - 14.3.2019


Jarní bylinkaření na Šumavě

13 - 14.4.2019


Základy bylinkaření

27 - 28.4.2019

Poznávání "po šamansku"

aneb bylinkaření trochu jinak

1. -5. 5.2019


Rozvíjení intuice a komunikace s rostlinou

25 - 26.5.2019

Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley