V Číně a Japonsku se jinan pěstuje jako posvátný strom v blízkosti chrámů. Semena „pehko“ se jedí pražená jako oříšky, z olejnatých jader se lisuje olej.
Semena obsahují cca 13% bílkovin, 68% sacharidů, 3% tuků – hlavně kyselinu olejovou a linolovou. /nezralá semena obsahují toxické fenoly /
Listy obsahují diterpenoidní laktony ginkolidy A,B,C, flavoniidy, rutin, třísloviny, silice, kvercetin, kemferol.
Kořen obsahuje zejména ginkolidy A,B,C,M.
V tradiční čínské medicíně léčí semeno a kořen astma, tuberkulózu, záněty močového měchýře, časté močení, používá se na kašel, podporu trávení,
Listy se používají na vysoký krevní tlak, anginu pectoris, a periferní krevní oběh, zvyšuje cirkulaci krve v mozku – používá se k léčení cévní mozkové nedostatečnosti, migrén, závratí a poruch paměti. Chrání mozkové buňky před volnými radikály a před předčasným stárnutím. Zabraňuje shlukování krevních destiček – vzniku trombů. Preventivně působí proti vzniku mrtvice a cévních trombóz. Zlepšuje paměť, bystrost, používá se ke zlepšení předčasné senility, poškození mozku, poruch vnímání a demence Alzheimerova typu.