Jasanová mast

od | Dub 25, 2021 | Domácí bylinkové masti

Že neznáte Jasanovou mast? Možná jste ještě neléčili nehojící se bércové vředy. Pokud někoho v blízkém okolí tento problém trápí, darujte mu kelímek s mastičkou.

Jak se taková mast vaří?

Na jaře, až míza začne stoupat do korun stromů, nasbírejte si hrst kůry (já sbírám kůru z jarních prořezů). Usušte ji a počkejte na dobu, kdy se sbírají listy (červenec – srpen).

Postup:
Ve vodní lázni si rozehřejte tuk: 100g kokosového tuku, 50g slunečnicového oleje, 50g bambuckého másla, přidejte podrcenou kůru (cca 2 vrchovaté polévkové lžíce) a hrst najemno pokrájených listů a při teplotě 😯 stupňů macerujte 2 hodiny. Pak dostavte a druhý den opět zahřejte na 80 stupňů a opět macerujte 2 hodiny. Pak obsah slijte přes plátěný hadřík, opět přihřejte a přidejte 1 čajovou lžičku včelího medu a 5 g včelího vosku. Až se všechny ingredience rozehřejí a spojí, nalijte mast do kelímků.

Použití: Na bércové vředy, na proleženiny

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest