Jahodník (mám na mysli ten, který roste divoce), kvete od května a jeho listy se sbírají právě v době květu. Jahodník je bylinka, která dodá příjemnou chuť do všech čajů, zejména, je-li fermentovaný. Nevíte co je fermentace? Je to proces oxidace – nasbírané jahodníkové lístky postříhejte nebo potrhejte, vložte do utěrky, zabalte a nechte do druhého dne. Bylinky se zapaří, a tam, kde byl řez, šťáva zoxiduje. Pak bylinku usušte obvyklým způsobem. Fermentace zvýrazňuje chuť.
Listy obsahují: vitamíny skupiny B, C, provitamín A – karoten, silice, fruktózu, glukózu, pektiny, flavonoidy, kyselinu citronovou, jablečnou, minerální látky-železo, fosfor, měď, mangan.
U jahodníku se sbírají i kořeny, které se omyjí a suší stejně jako listy.
Sušené byliny uchováváme v uzavřené nádobě, chráněné před světlem.
Nač použít jahodníkové listy?
- mají protizánětlivé účinky
- mírně svíravé účinky
- pomáhají regulovat výměnu solí v organismu
- podporují růst buněk
- odvodňují
- posilují kosti, vlasy, nehty
- posilují imunitní systém
- mají vliv na krvetvorbu
- snižují krevní tlak
- pomáhají při bolestech hlavy a migrénách
- používá se při ledvinových chorobách
- zevně se používá při hemoroidech
Čaj: vhodný pro běžné denní pití – 1 čajovou lžičku sušené bylinky zalijeme vroucí vodou do 250ml šálku, necháme 15 min působit.