Jahodník obecný (Fragaria vesca)

od | Bylinky v lidovém léčitelství

Jahodník (mám na mysli ten, který roste divoce), kvete od května a jeho listy se sbírají právě v době květu. Jahodník je bylinka, která dodá příjemnou chuť do všech čajů, zejména, je-li fermentovaný. Nevíte co je fermentace? Je to proces oxidace – nasbírané jahodníkové lístky postříhejte nebo potrhejte, vložte do utěrky, zabalte a nechte do druhého dne. Bylinky se zapaří, a tam, kde byl řez, šťáva zoxiduje. Pak bylinku usušte obvyklým způsobem. Fermentace zvýrazňuje chuť.

Listy obsahují: vitamíny skupiny B, C, provitamín A – karoten, silice, fruktózu, glukózu, pektiny, flavonoidy, kyselinu citronovou, jablečnou, minerální látky-železo, fosfor, měď, mangan.

U jahodníku se sbírají i kořeny, které se omyjí a suší stejně jako listy.

Sušené byliny uchováváme v uzavřené nádobě, chráněné před světlem.

Nač použít jahodníkové listy?

  • mají protizánětlivé účinky
  • mírně svíravé účinky
  • pomáhají regulovat výměnu solí v organismu
  • podporují růst buněk
  • odvodňují
  • posilují kosti, vlasy, nehty
  • posilují imunitní systém
  • mají vliv na krvetvorbu
  • snižují krevní tlak
  • pomáhají při bolestech hlavy a migrénách
  • používá se při ledvinových chorobách
  • zevně se používá při hemoroidech

Čaj: vhodný pro běžné denní pití – 1 čajovou lžičku sušené bylinky zalijeme vroucí vodou do 250ml šálku, necháme 15 min působit.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest