Jahodník kvete od května, listy se sbírají právě v době květu, suší ve stínu, na dobře větraném místě, nebo při umělé teplotě do 40 stupňů.
Správně usušená bylinka je zelená, je bez pachu, chutná slizovitě a mírně hořce.
Pro lepší chuť listy fermentujeme /před sušením postřiháme či potrháme/
U jahodníku se sbírají i kořeny, které se omyjí a suší stejně jako listy.
Sušené byliny uchováváme v uzavřené nádobě, chráněné před světlem.
Listy obsahují: vitamíny skupiny B, C, provitamín A – karoten, silice, fruktózu, glukózu, pektiny, flavonoidy, kyselinu citronovou, jablečnou, minerální látky-železo, fosfor, měď, mangan.
Použití:
Čaj: vhodný pro běžné denní pití – 1 čajovou lžičku sušené bylinky zalijeme vroucí vodou do 250ml šálku, necháme 15 min působit.
Bývá často součástí bylinných čajů jako složka, která dodá „příjemnou chuť“
Obklady na hemeroidy: namočíme plátýnko do čaje a přikládáme.