JAHODNÍK OBECNÝ – Fragaria vesca

Jahodník kvete od května, listy se sbírají právě v době květu, suší ve stínu, na dobře větraném místě, nebo při umělé teplotě do 40 stupňů.

Správně usušená bylinka je zelená, je bez pachu, chutná slizovitě a mírně hořce.

Pro lepší chuť listy fermentujeme /před sušením postřiháme či potrháme/

U jahodníku se sbírají i kořeny, které se omyjí a suší stejně jako listy.

Sušené byliny uchováváme v uzavřené nádobě, chráněné před světlem.

Listy obsahují: vitamíny skupiny B, C, provitamín A – karoten, silice, fruktózu, glukózu, pektiny, flavonoidy, kyselinu citronovou, jablečnou, minerální látky-železo, fosfor, měď, mangan.

 

Použití:

  • protizánětlivé účinky
  • mírně svíravé účinky
  • pomáhají regulovat výměnu solí v organismu
  • podporují růst buněk
  • odvodňují
  • posilují kosti, vlasy, nehty
  • posilují imunitní systém
  • mají vliv na krvetvorbu
  • snižují krevní tlak
  • pomáhají při bolestech hlavy a migrénách
  • používá se při ledvinových chorobách
  • zevně se používá při hemoroidech

 

Čaj: vhodný pro běžné denní pití – 1 čajovou lžičku sušené bylinky zalijeme vroucí vodou do 250ml šálku, necháme 15 min působit.

Bývá často součástí bylinných čajů jako složka, která dodá "příjemnou chuť"

Obklady na hemeroidy: namočíme plátýnko do čaje a přikládáme.

Aktuální akce

Bylinková škola 2019

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi. Zahájení

9 - 10.3.2019

Bližší info zde ....



Bylinky, naciťování se do jejich energií a komunikace s duchy rostlin."

10. - 11.11.2018

info na emailu:

kurzy@bylinkyproradost.cz


Příprava na bylinkářskou sezónu 2019

13 - 14.3.2019


Jarní bylinkaření na Šumavě

13 - 14.4.2019


Základy bylinkaření

27 - 28.4.2019

Poznávání "po šamansku"

aneb bylinkaření trochu jinak

1. -5. 5.2019


Rozvíjení intuice a komunikace s rostlinou

25 - 26.5.2019

Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley