Dívala jsem se na etiketky v obchodě – skutečně čistý, jablečný ocet je ten, který si jednoduše vyrobíme doma. Jablko je zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů a nerozpustné vlákniny – pektinu.
Jablečný ocet je označován jako zázračný elixír mládí a zdraví. Vyrábí se z čerstvých, rozdrcených jablek i s jadřinci, která se pak nechávají kvasit. Použijte pokud možno jablka chemicky neošetřovaná, NEJ je jablečný ocet z „letňáčů“. Po dokončení kvašení se scedí.
Jablečný ocet si zachovává enzymy, vitamíny, minerální látky, má antibiotické a antimykotické účinky, podporuje trávení a štěpení tuků, ředí krev, čistí ledviny, léčí infekce dutin, bolesti hlavy, bolesti v krku a chřipky, napomáhá snížení tlaku a cholesterolu, pomáhá při dně, artritidě a bolavých kloubech.
Návod na výrobu:
1kg celých jablek /se slupkou i jadřincem/ nastrouhat, vložit do lahve a zalít zchladlou převařenou vodou tak, aby hladina byla cca 5 cm nad jablky. Lahev zakrýt plátěným hadříkem, nebo na ni položit malý talířek. Nechat alespoň 10 dní na teplém místě, a pokud čas dovolí, alespoň 2x promíchat.
Po 10 dnech scedit, obsah opět nalít do sklenice, opět přiklopit a uložit na 3 týdny na tmavé místo. Po 3 týdnech opět scedit, uzavřít a uschovat v chladu.
Proč je jablečný ocet tak vyjímečný?
- Vyplavuje z těla toxiny
- Zmírňuje revmatické bolesti kloubů
- Okysličuje krev
- Zlepšuje oběhové potíže
- Zmírňuje ranní těhotenské nevolnosti
- Na mykózy a gynekologické výtoky
- Na bolesti v krku
- Na střevní potíže
- Na snížení hladiny cholesterolu
Preventivně se užívá každé ráno – do 2dl vlažné vody dáme 2 lžíce jablečného octa a 1lžičku medu.
Variace Bylinkových octů:
Do vyrobeného jablečného octa lze nasekat hrst čerstvých bylinek dle chuti a nechat měsíc na chladném místě. Po této době scedit, slít do lahviček, vložit snítku čerstvé bylinky na ozdobu a uskladnit v chladu. Pro bylinnou inspiraci: oregano, tymián, bazalka, estragon, saturejka, rozmarýna.