Rozhozené trávení – co si pod tímto pojmem můžeme představit? Pravděpodobně je do trávícího systému nedodáváno dostatečné množství žluči na trávení. Strava pak zatíží celé trávení, objevuje se pálení žáhy, říhání a pocit plnosti či lehkého nadmutí.
Jednou z přírodních forem pomoci je výroba hořkého likéru, který se užívá formou „malého frťánka“ před jídlem.
Návod k přípravě likéru:
- Do 5 lt sklenice vlijte 1 lt studené převařené vody a rozpusťte v ní 250g třtinového cukru,
- Přidejte 1lt kvalitního lihu (alespoň 60%).
- 5g pelyňku pravého
- 5g máty peprné
- 3g vachty
- 2g badyánu
- 2g skořice
- 3g kořene omanu
- 15g fenyklu
- 10g anýzu
Sklenici s bylinami nechte při pokojové teplotě 3 týdny, pak sceďte a uskladněte na chladném míst