Patří mezi symbolické keře, dekorující podzimní krajinu. Plodům hlohu, babička říkávala „hložinky“
Sušené plody na větvičkách symbolizují v našich domovech podzim, bývají součástí věnců či okrasných váz vedle jeřabin a pichlavých šípků.
Hloh je strom, či keř, stvořený pro naše srdíčko a celý kardiovaskulární systém.
Na jaře nás obdaruje květy a listy na snižování vysokého tlaku, a s prvními podzimními dny, nabídne rudě zbarvené plody, které působí blahodárně na naše srdce.
Plody otrháváme za slunného počasí, omyjeme a zpracováváme podle určení – část na sušení do bylinkových čajů, část na likérek a část na výbornou marmeládu.
Sušení plodů je v podzimním čase náročnější – ten, kdo má síto nad topením, tomu se suší nejlépe, jinak upřednostňuji plody sušit v sušičce do 45 stupňů.
Plody:
- Působí celkově na náš krevní oběh,
- Zmírňují bolest a tlak v oblasti hrudníku,
- Snižují krevní tlak,
- Regenerují cévy,
- Zklidňují srdeční neurózu,
- Snižují otoky srdečního a ledvinového původu,
- Výborně působí při syndromu „stařeckého srdce“,
- Vhodné po infarktu,
- V období PMS.