Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus

Dnes je tato jedlá houba hojně rozšířena, zejména na pařezech topolů, buků, vrb i ořešáků.

Její přínos v kuchyni je nezanedbatelný – obsahuje aminokyseliny, proteiny, tuky, vlákninu, mastné kyseliny.

Dále pak vitamíny řady C, K, P, B (hlavně kyselinu listovou), minerální látky – draslík, železo, fosfor, selen, zinek, bor, jod, měď, kobalt, molybden.

Hlíva se používá k redukci krevního tlaku, ke zlepšení metabolismu, peristaltiky střev, na křečové žíly, tlumí alergie a astmatické projevy, na ekzémy.

Má protizánětlivé účinky, podporuje imunitu, potlačuje růst nádorů v tlustém střevě a v prostatě, snižuje hladinu inzulinu v krvi.

Houby, ani preparáty z nich, nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Aktuální akce

Bylinková škola

jaro 2020

Bližší info zde ....


Zimní konstelace Benešov

11.1.2020


Cesta k sebepoznání

19.1.2020

Bližší info zde ....


Putování do říše rostlin

25.1.2020 Benešov

Bližší info zde ....


Putování do říše rostlin

8-10.5.2020 Šumava

Bližší info zde ....


Jarní bylinkaření

15-17.5.2020 Šumava

Bližší info zde ....


Slunovratové bylinkaření

19-21.6.2020 Šumava

Bližší info zde ....


Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


TOPlist