Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus

Dnes je tato jedlá houba hojně rozšířena, zejména na pařezech topolů, buků, vrb i ořešáků.

Její přínos v kuchyni je nezanedbatelný – obsahuje aminokyseliny, proteiny, tuky, vlákninu, mastné kyseliny.

Dále pak vitamíny řady C, K, P, B (hlavně kyselinu listovou), minerální látky – draslík, železo, fosfor, selen, zinek, bor, jod, měď, kobalt, molybden.

Hlíva se používá k redukci krevního tlaku, ke zlepšení metabolismu, peristaltiky střev, na křečové žíly, tlumí alergie a astmatické projevy, na ekzémy.

Má protizánětlivé účinky, podporuje imunitu, potlačuje růst nádorů v tlustém střevě a v prostatě, snižuje hladinu inzulinu v krvi.

Houby, ani preparáty z nich, nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Aktuální akce

Bylinková škola

podzim 2019/léto 2020

Bližší info zde ....


Podzimní Šamanské poznávání rostlin na "Starém mlýně"

spojené s křtem naší první knihy (Šumava)

1.11. – 3.11. 2019


Jak zpracovávat bylinky

aneb ZDRAVÁ RODINA 

16.11. 2019

jednodenní setkání (Benešov)



Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley


TOPlist