Dnes je tato jedlá houba hojně rozšířena, zejména na pařezech topolů, buků, vrb i ořešáků.
Její přínos v kuchyni je nezanedbatelný – obsahuje aminokyseliny, proteiny, tuky, vlákninu, mastné kyseliny. Dále pak vitamíny řady C, K, P, B (hlavně kyselinu listovou), minerální látky – draslík, železo, fosfor, selen, zinek, bor, jod, měď, kobalt, molybden.
Hlíva se používá:
- k redukci krevního tlaku,
- ke zlepšení metabolismu, peristaltiky střev,
- na křečové žíly,
- tlumí alergie a astmatické projevy,
- na ekzémy.
Má protizánětlivé účinky, podporuje imunitu, potlačuje růst nádorů v tlustém střevě a v prostatě, snižuje hladinu inzulinu v krvi.
Pokud nevíte, jak houby k léčení zpracovávat, pokuste se je jen usušit a umlít. Budete-li mít chuť experimentovat, na mých stránkách naleznete návod, jak připravit tinkturu z hub.