Hlíva ústřičná

od | Medicinální houby

Dnes je tato jedlá houba hojně rozšířena, zejména na pařezech topolů, buků, vrb i ořešáků.

Její přínos v kuchyni je nezanedbatelný – obsahuje aminokyseliny, proteiny, tuky, vlákninu, mastné kyseliny. Dále pak vitamíny řady C, K, P, B (hlavně kyselinu listovou), minerální látky – draslík, železo, fosfor, selen, zinek, bor, jod, měď, kobalt, molybden.

Hlíva se používá:

  • k redukci krevního tlaku,
  • ke zlepšení metabolismu, peristaltiky střev,
  • na křečové žíly, 
  • tlumí alergie a astmatické projevy,
  • na ekzémy.

Má protizánětlivé účinky, podporuje imunitu, potlačuje růst nádorů v tlustém střevě a v prostatě, snižuje hladinu inzulinu v krvi.

Pokud nevíte, jak houby k léčení zpracovávat, pokuste se je jen usušit a umlít. Budete-li mít chuť experimentovat, na mých stránkách naleznete návod, jak připravit tinkturu z hub.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest