Fialkový sirup

autor: | Domácí bylinné sirupy

Možná vám to přijde zbytečné, ničit první jarní něžnou krásu, která zdobí poslední smutná místa, která po sobě zanechala zima. První fialky svou přítomností probouzí ještě pospávající trsy trávy a svou vůní do širokého okolí oznamují hmyzu, že  je čas opustit své broučí domečky. Přicházející jaro láká i k prvním vycházkám spojeným se sběrem bylinek. Objevují se Popence, první lístky Bršlice, jarní Kopřivy, čerstvé, křupavé lístky Pampelišek, Sedmikrásky, tu a tam vykoukne i Medvědí česnek….

Fialky jsou vyjímečné, na jejich sběr snadno zlákáte malé dětičky či vnoučata a když budou pak asistovat u výroby sirupu, budou nadšené a pyšné, že si vyrobily vlasní meducínku na odhlenění a vykašlávání.

Jak na to?

Natrhejte 2 hrsti fialkových květů (bez stonků), které zalijte 1 lt vroucí vody. Nechejte vychladnout a do druhého dne uložíme na chladné místo. Druhý den přeceďte a přidejte 0,75 kg třtinového nebo jiného cukru a vařte do sirupové konzistence (cca 30-50 minut)

Nakonec přidejte šťávu ze dvou citronů nebo rovnou lžičku kyseliny citronové a horké nalijte do lahví, které ihned uzavřete. (Fialkový sirup – vlastně jen hezky barevná a ovoněná sirupová šťáva je vhodná na dochucení letních nápojů)

Bylinné likéry nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest