Sběr dubové kůry se provádí brzy z jara, jakmile začíná proudit míza (je to dříve nežli vyrazí první lístky). Větve vhodné ke sběru by měly míti hladkou kůru a v průměru max. 10 cm. Nožem se kůra opatrně rozřízne, sloupne, pokrájí na plátky a při 50 stupních se usuší. (Pozor, sběr kůry ve volné přírodě není povolen! Uvědomte si prosím i skutečnost, že sběrem kůry strom poškodíte. Zvolte raději jarní prořezy, nebo náletové stromky).
Cennou látkou je tříslovina, díky níž se kůra používá pro svíravé a protizánětlivé účinky.
Příprava tinktury:
100g sušené kůry podrtíme na co nejmenší kousíčky, vsypeme volně do sklenky s uzávěrem do poloviny a zalijeme 500 ml konzumního lihu (60%). Láhev s obsahem necháme luhovat při pokojové teplotě, alespoň 1x denně promícháme a po 3 týdnech slijeme.
Získáme velmi účinnou tinkturu, kterou lze použít:
- při průjmech
- při chronických zánětech trávícího ústrojí (Žaludeční vředy, Celiakie, Crohnova choroba, Ulcerózní kolitida)
- při zánětech močových cest
- na hemoroidy
- na gynekologické záněty
- na otoky
- ke kloktání při zánětech v dutině ústní
Dávkování:
Dospělí 3x denně 20 kapek (opatrně, dlouhodobé používání nekrotizuje tkáně)
Děti od 6 let 3x denně 3kapky