Dubová na střevní potíže

od | Domácí bylinkové tinktury

Sběr dubové kůry se provádí brzy z jara, jakmile začíná proudit míza (je to dříve nežli vyrazí první lístky). Větve vhodné ke sběru by měly míti hladkou kůru a v průměru max. 10 cm. Nožem se kůra opatrně rozřízne, sloupne, pokrájí na plátky a při 50 stupních se usuší. (Pozor, sběr kůry ve volné přírodě není povolen! Uvědomte si prosím i skutečnost, že sběrem kůry strom poškodíte. Zvolte raději jarní prořezy, nebo náletové stromky).

Cennou látkou je tříslovina, díky níž se kůra používá pro svíravé a protizánětlivé účinky.

Příprava tinktury:

100g sušené kůry podrtíme na co nejmenší kousíčky, vsypeme volně do sklenky s uzávěrem do poloviny a zalijeme 500 ml konzumního lihu (60%). Láhev s obsahem necháme luhovat při pokojové teplotě, alespoň 1x denně promícháme a po 3 týdnech slijeme.

Získáme velmi účinnou tinkturu, kterou lze použít:

  • při průjmech
  • při chronických zánětech trávícího ústrojí (Žaludeční vředy, Celiakie, Crohnova choroba, Ulcerózní kolitida)
  • při zánětech močových cest
  • na hemoroidy
  • na gynekologické záněty
  • na otoky
  • ke kloktání při zánětech v dutině ústní

Dávkování:

Dospělí 3x denně 20 kapek (opatrně, dlouhodobé používání nekrotizuje tkáně)
Děti od 6 let 3x denně 3kapky

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest