DŘIŠŤÁLOVÝ LIKÉR Z PLODŮ

Dřišťál je parkový keř a krásně rudými plody, které se sklízí po prvním mrazíku.
Dřišťál patří mezi léčivky se silnými protizánětlivými účinky (zejména kořeny). Likér proto lze použít při chronických zánětlivých stavech.
Postup výroby:
500g čerstvě natrhaného plodu dřišťálu (rozmixovat)
zalít 250ml konzumního lihu a nechat týden luhovat.
Po týdnu přidat 5 g puškvorce a opět nechat luhovat, tentokrát 3 týdny.
Poté přidat 4 hřebíčky, kůru z ½ citronu /nebo lžičku sušené citronové kůry/,
1 celou skořici a opět nechat 3 týdny luhovat.
Až tato dlouhá doba uběhne, scedit, přidat 400g medu rozpuštěného v 1lt studené převařené vody.
Užívá se preventivně, každý den jeden „malý panák“.
Bylinné likéry nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.