Dřišťál je parkový keř a krásně rudými plody, které se také sklízí po prvním mrazíku. Dřišťál patří mezi léčivky se silnými protizánětlivými účinky (zejména kořeny). Likér proto lze použít při chronických zánětlivých stavech.
Postup výroby:
500g čerstvě natrhaného plodu dřišťálu (rozmixovat)
zalijte 250ml konzumního lihu a nechejte týden luhovat.
Po týdnu přidejte 5 g puškvorce a opět nechejte luhovat, tentokrát 3 týdny.
Poté přidejte 4 hřebíčky, kůru z ½ citronu /nebo lžičku sušené citronové kůry/,
1 celou skořici a opět nechejte 3 týdny luhovat. Až tato dlouhá doba uběhne, sceďte, přidejte 400g medu rozpuštěného v 1lt studené převařené vody.
Užívá se preventivně, každý den jeden „malý panák“.