Kdo rád novinky a má na své zahradě dostatek dřínů, nechť vyzkouší…
1,5 kilogramu dřínek (ne úplně vyzrálých)
4 lžíce mořské soli,
1 litr vody,
6 lžic olivového oleje,
česnek nebo chilli papričky,
citron a čerstvé bylinky.
Dřínky omyjte, nechejte vykapat a nasypte do větší nádoby (cca do 2/4), zalijte vodou a nechejte 3 dny odstát. (je nutné každý den vodu vyměnit za čerstvou).
Po 3 dnech se připravte 1 litr vody, přidejte sůl a vařte tak dlouho, dokud se sůl úplně nerozpustí a nechejte vychladnout. Mezitím si dřínky slijte, vložte je do připravených sklenic, zalijte slanou vodou a olivovým olejem takovým způsobem, aby byly úplně ponořené, sklenice pak zavíčkujte.
Konzumujte nejdříve po 5 týdnech
PS: Máte-li to rádi pikantní, k dřínkům můžete přidat stroužky česneku, chilli papričky, tymián,…