Domácí ořechovka – Svatojánská

Ořechovkou nikdo nepohrdne, a každý, kdo ochutná, dá jí hlas na nejvyšší příčce bylinkových lektvarů.

Postup je složitější a dlouhodobý, ale výsledek skutečně stojí za to!!

1kg červnových zelených ořechů /skořápka pod slupkou je ještě měkká, ořechy se nakrájí na plátky a poskládají do sklenice/

zalijí se 1lt  čistého lihu /96%, pokud nemáte, postačí i 80% konzumní líh,

přidá se 1 celý umytý, pokrájený citron, 3 celé skořice, 20 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 1 vrchovatá lžíce puškvorce a 1cm strouhaného zázvoru.

Vše uzavřít a nechat měsíc louhovat. Poté přilít 1,5lt pálenky, 0,5kg cukru /třtinového/ rozpuštěného v trošce vody a opět nechat louhovat 5 dní. Scedit, přidat sklenici medu /lt/, nechat rozpustit a nalít do lahví. (pro zvýraznění chuti dávám cukru 1kg).

Ořechovka je výborná druhým rokem (rok odpočívá ve sklepě), proto je důležité bylinkařit pravidelně, a láskou a odhodláním vydržet.

Po roce užíváme 3x denně malého panáka na „zbavení se parazitů“, jak se lidově říká – na vypálení červa.

Bylinné likéry nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

2 Responses to Domácí ořechovka

  • Taky jsme ořechovka dělali podle naší babičky. Ale prosím o radu  kamarádka při výrobě dala příliš velké množství alkoholu. A teď je příliš silná. Věděl by někdo co se dá udělat pro zredeni? Děkuji za radu. 

  • Alkohol lze naředit převařenou vychladlou vodou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Aktuální akce

Bylinková škola

podzim 2019/léto 2020

Bližší info zde ....


Podzimní Šamanské poznávání rostlin na "Starém mlýně"

spojené s křtem naší první knihy (Šumava)

1.11. – 3.11. 2019


Jak zpracovávat bylinky

aneb ZDRAVÁ RODINA 

16.11. 2019

jednodenní setkání (Benešov)



Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley


TOPlist