Ořechovkou nikdo nepohrdne, a každý, kdo ochutná, dá jí hlas na nejvyšší příčce bylinkových lektvarů.
Postup je složitější a dlouhodobý, ale výsledek skutečně stojí za to!!
1kg červnových zelených ořechů /skořápka pod slupkou je ještě měkká, ořechy se nakrájí na plátky a poskládají do sklenice/
zalijí se 1lt čistého lihu /96%, pokud nemáte, postačí i 80% konzumní líh,
přidá se 1 celý umytý, pokrájený citron, 3 celé skořice, 20 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 1 vrchovatá lžíce puškvorce a 1cm strouhaného zázvoru.
Vše uzavřít a nechat měsíc louhovat. Poté přilít 1,5lt pálenky, 0,5kg cukru /třtinového/ rozpuštěného v trošce vody a opět nechat louhovat 5 dní. Scedit, přidat sklenici medu /lt/, nechat rozpustit a nalít do lahví. (pro zvýraznění chuti dávám cukru 1kg).
Ořechovka je výborná druhým rokem (rok odpočívá ve sklepě), proto je důležité bylinkařit pravidelně, a láskou a odhodláním vydržet.
Po roce užíváme 3x denně malého panáka na „zbavení se parazitů“, jak se lidově říká – na vypálení červa.
Bylinné likéry nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.