Diviznový sirup

od | Domácí bylinné sirupy

Šumavské kvetoucí divizny, vysoké a statné, zdobící okraje luk, které každodenně nabízejí své sytě žluté poklady desítkám včelek, jsou vynikajícím prostředkem na kašel. Květy jsou výborné do bylinkových čajových směsí nebo k výrobě sirupů.

Pravý domácí sirup oceníte zejména při vlhkém kašli svých ratolestí. Co si budeme povídat, dítka navštěvující školky, mají kašel každou chvíli. Kromě jitrocelového sirupu je dobré mít po ruce i ten diviznový.

Postup:

Základem je nasbírat v dopoledním, slunečném dni alespoň košíček květů divizen. (Nechejte je v košíčku cca 2 hodiny, aby mohli černí broučkové vylézt, protože diviznové květy jsou jich plné).

A teď se můžeme pustit do sirupů. Obvykle dělávám dva druhy – jeden za studena a druhý vařený.

1. Sirup připravený za studena:

Květy divizen se postupně prokládají cukrem, tj, 1cm květů, 1cm cukru /třtinového/. Každou vrstvu „upěchujte“ a láhev zakončete vrstvou cukru. Uzavřete a nechejte na slunném místě 4-6 týdnů, poté sceďte a slijte do tmavých lahviček.

Varianta: do sirupu dát 1:1 diviznu a jitrocel, nebo 1:1:1 diviznu, jitrocel, sléz květ.

2. Sirup vařený:

Do 5lt hrnce vsypte cca do 2/3 květy divizen, přidejte dva citrony nakrájené na plátky, zalijte 3lt vody a povařte na mírném ohni 5-7 minut.  Přikryjte a nechejte do druhého dne.

Druhý den přihřejte, sceďte přes plátěný hadřík /aby se do sirupu nedostaly chloupky/a řádně vymačkejte. Povařte cca 50 minut, přidejte 2,5 kg cukru /třtinového/ a nechejte rozpustit. Povařte ještě 5 – 20 minut (do sirupové konzistence) a horké nalijte do sklenic, které ihned uzavřte

Užíváme při kašli 5x denně polévkovou lžíci sirupu.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest