Starý, osvědčený, stále účinný, rychlý a dostupný lék na kašel, který známe od svých maminek i babiček. Postupů a drobných odlišností je tolik, kolik babiček.
Ta moje dělávala lektvar takto:
Velkou cibuli nakrájela na drobné kostičky, vložila do misky a zalila medem. Nechala 24 hodin na kredenci, pak scedila a uložila do chladu. Při nachlazení a kašli jsme jako děti užívali několikrát denně lžičku.
Moje maminka měla trošku jiný postup:
Nakrájela cibuli na malé kostičky, dala do hlubokého talíře a posypala lžící cukru. Po chvíli cibule pustila šťávu a tu jsme vybírali lžičkou a užívali.
Jako dětem nám to přišlo samozřejmě mimořádně „hnusné“, stejně tak jako cibulový čaj, ale teď s odstupem času musím přiznat, že mi to vlastně i chutná.