Když se lesy z jara zazelenají medvědím česnekem a zima ztrácí své síly, na trůn dosedá jaro. Jeho silné sluneční paprsky pomáhají cibulkám česneku vtančit do života a zaplnit celý les lístky s první náloží vitamínů. Tisíce příznivců této bylinky pořádají nájezdy do lesů a listy zpracovávají způsoby, které by obyčejného smrtelníka ani ve snu nenapadaly. Neuvěříte, dokud neochutnáte. Od posypaného namazaného chleba máslem, po nápoj z mixovaných listů s grepovou šťávou……
Jeho historie je bohatá a zajímavá. Stačí se začíst….a samozřejmě vyzkoušet!! Česnek vděčí za své jméno medvědům, kteří po dlouhém zimním spánku putovali i několik desítek kilometrů, aby vyhledali svou oblíbenou pochoutku. Podle jiné legendy má název původ u starých Germánu, kteří věřili, že jim dodá medvědí sílu. A podle Mathioliho herbáře je silnější nežli česnek domácí.
Medvědí česnek je vytrvalá, 10-40 cm vysoká bylina, která se vyskytuje hojně na Moravě, severovýchodních a jihozápadních Čechách. Roste ve vlhkých lesích a na luzích.
U nás rostou dva druhy – česnek medvědí pravý a česnek medvědí ukrajinský.
Listy se sbírají od začátku března (opatrně, aby se nepoškodily cibulky). Medvědí česnek spolehlivě poznáme, když list jemně rozmělníme mezi prsty. Má charakteristický česnekový zápach (Pozor! Z jara je možná zaměnitelnost s jedovatými listy konvalinky).
Je výbornou první jarní rostlinkou na detoxikaci, pročištění trávícího traktu a krve (pozor u lidí s citlivou slinivkou). Rostlina obsahuje charakteristické silice, které obsahují sirné složky a čpavek, dále hořčiny, fytoncidy, vitamín C.
Lze ho použít jako:
- přírodní antibiotikum
- antivirotikum
- proti plísním
- jako výborný zdroj chlorofylu
- podporuje chuť k jídlu
- reguluje činnost žaludku
- pomáhá hojit rány a vředy
- zklidňuje křeče hladkého svalstva
- hubí střevní parazity
- podporuje tvorbu krve
- snižuje krevní tlak
- působí proti ateroskleróze (rozpouští vápenaté usazeniny z cév)
- používá se na astma, proti chřipkám.
Medvědí česnek můžeme přidat téměř do všech pokrmů, kam se běžně dává česnek nebo pažitka. Ideální forma konzumace je v čerstvém stavu.
Sušením medvědí česnek ztrácí své účinné látky, proto je lepší ho uskladnit do mrazáku /pečlivě zabalený/ nebo si vyrobit tinkturu či pesto.