Když se lesy z jara zazelenají medvědím česnekem a zima ztrácí své síly, na trůn dosedá jaro. Jeho silné sluneční paprsky pomáhají cibulkám česneku vtančit do života a zaplnit celý les lístky s první náloží vitamínů.
Tisíce příznivců této bylinky pořádají nájezdy do lesů a listy zpracovávají způsoby, které by obyčejného smrtelníka ani ve snu nenapadaly.
Neuvěříte, dokud neochutnáte. Od posypaného namazaného chleba máslem, po nápoj z mixovaných listů s grepovou šťávou……
Jeho historie je bohatá a zajímavá. Stačí se začíst….a samozřejmě vyzkoušet!!
Česnek vděčí za své jméno medvědům, kteří po dlouhém zimním spánku putovali i několik desítek kilometrů, aby vyhledali svou oblíbenou pochoutku.
Podle jiné legendy má název původ u starých Germánu, kteří věřili, že jim dodá medvědí sílu.
Podle Mathioliho herbáře je silnější nežli česnek domácí.
Je to vytrvalá 10-40cm vysoká bylina, která se vyskytuje hojně na Moravě, severovýchodních a jihozápadních Čechách.
Roste ve vlhkých lesích a na luzích.
U nás rostou dva druhy – česnek medvědí pravý a česnek medvědí ukrajinský.
Listy se sbírají od začátku března /opatrně, aby se nepoškodily cibulky/
Pozor! Z jara je možná zaměnitelnost s jedovatými listy konvalinky.
Medvědí česnek spolehlivě poznáme, když list jemně rozmělníme mezi prsty. Má charakteristický česnekový zápach
Je výbornou první jarní rostlinkou na detoxikaci,
pročištění trávícího traktu a krve /pozor u lidí s citlivou slinivkou/.
Rostlina obsahuje charakteristické silice, které obsahují sirné složky a čpavek, dále hořčiny, fytoncidy, vitamín C.
Lze ho použít jako přírodní antibiotikum, antivirotikum, proti plísním, jako výborný zdroj chlorofylu.
Medvědí česnek podporuje chuť k jídlu, reguluje činnost žaludku, pomáhá hojit rány a vředy, zklidňuje křeče hladkého svalstva, hubí střevní parazity, podporuje tvorbu krve, snižuje krevní tlak, působí proti ateroskleróze /rozpouští vápenaté usazeniny z cév/, používá se na astma, proti chřipkám.
Medvědí česnek můžeme přidat téměř do všech pokrmů, kam se běžně dává česnek nebo pažitka.
Ideální forma konzumace je v čerstvém stavu.
Sušením medvědí česnek ztrácí své účinné látky, proto je lepší ho uskladnit do mrazáku /pečlivě zabalený/ nebo si vyrobit tinkturu.