Černý bez (plod) se švestkami

od | Domácí bylinné marmelády

Máte pocit, že marmeláda z bezinek je nevýrazná a nepatří mezi vaše oblíbené? Zkuste jí ochutit vyzrálými švestkami a orientálním kořením. A pak si jedno zimní odpoledne upečte domácí vdolečky, namažte je marmeládou a dozdobte zakysanou smetanou. Výborný (ne příliš zdravý) gurmánský zážitek,…

Jak na tuto dobrotu?

Nežli se pustíte do vaření, obstarejte si košíček vyzrálých plodů bezu (otrhejte jednotlivé kuličky) a dvě plné kapsy vyzrálých švestky (ty vypeckujte).

Postup:

  • 1kg omytých bezinkových plodů vložte do hrnce
  • přidejte 500 g vypeckovaných švestek, nakrájených na čtvrtky
  • 2 ks celé skořice
  • 2 ks kardamonu
  • posypte 1 kg třtinového cukru.

Vše řádně promíchejte a nechejte do druhého dne.

Druhý den přiveďte k varu a na mírném ohni povařte cca 1 hodinu. Občas vařečkou rozmělněte bezinky o stěnu hrnce (přidejte petol dle návodu, nebo velkého panáka slivovice) a teplé plňte do lahviček, které postavte dnem vzhůru (lze použít i jinou alternativní metodu).

Bezová marmeláda není jen výtečná pochoutka, můžete ji používat i jako lék na nemoci nervového původu, zejména na záněty trojklaného nervu a ischiatické bolesti. Užívejte 1 čajovou lžičku marmelády 5x denně.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest