Čekanka je vytrvalá až jeden metr vysoká bylina s tuhým stonkem. Kvete od července do října, přičemž její květy jsou 3–4 cm široké, obvykle jasně modré, mohou se ale objevit odchylky ve zbarvení, od bílé až po bledě růžovou. Rostlinky je možné nalézt ve volné přírodě poměrně hojně v okolí cest, polí, luk, lesů a strání.
Právě díky modré barvě květů pravděpodobně vznikl i český název této rostliny – čekanka, kdy modré květy čekanky lidem připomínaly modré dívčí oči, které marně čekají na návrat milého z vojny.
Čekanka je velice cennou léčivou bylinou. Nezaměnitelnými vlastnostmi oplývají prakticky všechny její části. Čekanka byla již ve starověkém Egyptě považována za téměř magickou rostlinu, která prý dávala krásu a úspěch. Možná to souviselo právě s tím, že čistí krev, játra, slezinu i ledviny. Také ve středověku se věřilo, že má čekanka kouzelnou moc – kdo se natřel její šťávou, získal prý krásu a všechno se mu dařilo. Některé z mnohých pověr o čekance se zachovaly do současnosti.
Čekanka obsahuje: hořčiny, třísloviny, slizy, silice, také cholin, arginin, minerální látky jako vápník, fosfor, hořčík, železo, a vysoký podíl inulinu (až 20 %).
Největší koncentrace účinných látek je v kořeni, který se sbírá brzy na jaře nebo na podzim. V lidovém léčitelství se suší právě kořen. Očištěný se řeže na kousky a suší ve stínu při teplotě do 50 °C. Čerstvý strouhaný kořen se také praží, aby se z něho připravovala cikorka.
Léčivé vlastnosti nalezneme i v nati a květech. Nať čekanky se sbírá nejlépe před rozkvětem, v období července až září. Květy se sbírají před rozkvětem nebo těsně po rozkvětu. Sušením ztrácejí modrou barvu, nikoliv účinky.
Již kolem roku 1970 vědci zjistili, že kořen čekanky obsahuje až na 20 % inulinu. (Inulin je obsažen v rostlinách z čeledi Asteraceae a v běžném potravinářském průmyslu se používá jako sladidlo). Inulin je o 30 % silnějším sladidlem než sacharóza.
Čekanku můžete použít:
- žloutence a dalších onemocněních jater
- při potížích s ledvinami a močovými cestami
- působí mírně projímavě, má močopudné účinky
- příznivě ovlivňuje činnost srdce a cévní systém
- čistí krev, snižuje hladinu krevního cukru
- podporuje tvorbu mateřského mléka
- má protizánětlivé a antibakteriální účinky
- při vnějším použití působí hojivě