Kontakt

Lenka Martanová
mobil: +420 728 339 689 
email:bylinky@bylinkyproradost.cz

Pokud telefon nezvedám, pište prosím sms.


Osobní konzultace na adrese:
K Tužince 2357, Benešov

Bylinkové likéry a vína

Likér z lipových květů

Jeden z typicky dámských likérků, jemný, aromatický, chutný.

Postup výroby:

Do závitové /1lt/ lahve vložíme čerstvé lipové květy (jen otrhaná kvítka), zalijeme 80% konzumním lihem k hrdlu a uzavřeme.

Necháme 2 týdny, poté přecedíme, přidáme 700g medu a 1/4lt převařené studené vody.

Smícháme a slijeme do lahví.
Likér je vynikající na nachlazení a kašel.

Bylinné likéry nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

 

Ořechové víno

Zelené, nezralé ořechy se odedávna používali na trávící potíže. Pokud vás trápí zažívání, zkuste ořechové víno.

Postup výroby:

20ks zelených ořechů (aby šly nakrájet nožem) a 10 ořechových listů nakrájet na menší kousky, přilít 400g medu,

10 podrcených hřebíčků,

3 celé skořice, pomerančovou kůru, vanilku,

zalit 5lt červeného vína /kvalitního/.

Láhev naplnit až po okraj, aby v ní nebyl vzduch a uzavřít.

Uložit do chladu a nechat 6 měsíců. /Lahev nezapomínejte občas otočit a obsah promíchat/.

Po 6 měsících přecedit a pečlivě uzavřít. Víno je vynikající, když ho necháte v klidu další rok zrát.

Bylinné likéry nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Dřišťálový likér

Dřišťál je parkový keř a krásně rudými plody. Sklízí se po prvním mraziku.

Dřišťál patří mezi léčivky se silnými protizánětlivými účinky. Likér proto lze použít při chronických zánětlivých stavech.

Postup výroby:

500g čerstvě natrhaného plodu dřišťálu (rozmixovat)
zalít 250ml konzumního lihu a nechat týden louhovat.
Po týdnu přidat 5g puškvorce a opět nechat louhovat, tentokrát 3 týdny.
Poté přidat 4 hřebíčky, kůru z ½ citronu /nebo lžičku sušené citronové kůry/,
1 celou skořici a opět nechat 3 týdny louhovat.
Až tato dlouhá doba uběhne, scedit, přidat 400g medu a 1lt studené převařené vody.
Užívá se preventivně, každý den jeden „malý panák“.

 

Bylinné likéry nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Hlohový likér na srdíčko

Zralým, rudým plodům hlohu říkávala moje prababička „hložinky“. Název jsem od ní převzala a tak po prvním mrazíku vyrážím každý podzim s košíčkem na hložinky, abych naložila část na tinkturu a část na léčivý likér.

Postup výroby:

1kg omytých hložinek (pokud možno pomačkaných či podrcených) zasypat 100g cukru a zalít vodkou nebo žitnou. Přidat 2ks skořice a nechat 5-6 měsíců. Poté scedit a dle chuti přidat včelí med.

Používá se jako lék při slabém srdci a srdečních chorobách.

 

Bylinné likéry nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Aktuální akce

Naše kniha

kniha

Putování do říše rostlin I.

Skupinové konstelace

17. 10. 2020 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Poznávání rostlin vlastní zkušeností - Téma: Jestřábník

24. 10. 2020

Bližší info zde ....


Poznávání rostlin vlastní zkušeností - Téma: Dřín

31. 10. 2020

Bližší info zde ....


Třídenní cyklus Cesta k sebepoznání, aneb Putování labyrintem našeho života

18. 10. 2020

Bližší info zde ....


Skupinové konstelace

14. 11. 2020

Bližší info zde ....


Poznávání rostlin vlastní zkušeností - Téma: Verbena - Sporýš

28. 11. 2020

Bližší info zde ....


Zahájení čtyř-víkendového cyklu Bylinkové školy

6 - 7. 3. 2021

Bližší info zde ....


Připojte se k naší informačně; diskuzní skupině na FB

TOPlist