Bylinkové likéry a vína

Likér z kdoulí

Krásné, voňavé kdoule… ale co s nimi?

Babička je mívala v pokoji ve skleněné misce. Když jsme je jako děti ochutnaly, dostalo se nám napomenutí, že "to není jedlé". Mívaly zvláštní vůni…..

O několik let později, když jsem se zabývala středověkým léčitelstvím a dostaly se mi do rukou recepty abatyše sv. Hildegardy, objevila se vedle jedlého kaštanu a mišpule opět kdouloň s dalšími zapomenutými bylinkami a plody.

Již za středověku patřila kdoule mezi plodiny  protizánětlivé, léčící trávící trakt.

Continue reading

Víno z arónie

Zdraví prospěšné plody arónie obsahují vysoké % vitamínu C, E, K, B1, B2, B5, B6, bioflavonoidy, rutin, železo, jód, fluor, mangan, aj.

Perfektní, jednoduché, chutné a zdravé zpracování.
Zralé plody aronie rozemlít nebo rozmixovat, vylisovat přes plátěný hadřík a nechat odkalit.
Odměřit a na 1lt šťávy přidat 450g cukru, zákvas z kvasinkové kultury a 0,16g živné soli.
Kvašení probíhá při 20°C. Po kvasícím procesu lze do hotového vína přidat cukr.

Aroniové víno popíjíme na zdraví – 2x denně 2dcl.

Continue reading

Likér z arónie a brandy

Do 4lt láhve vložit 1lt otrhaných a omytých plodů arónie, zalít 1lt brandy a nechat 14 dní v chladu.

Každý den směs lehce promíchat. Po 14 dnech svařit 1lt vody a 1kg třtinového cukru a zchladlé přilít do lahve s arónii a brandy.

Nechat dalších 14 dnů za občasného promíchání. Pak plody pomačkat nebo rozmixovat, scedit a zbytek vymačkat přes plátěný hadřík.

Hotový likér nalít do lahví a uskladnit v chladu.

(ideální je nechat ještě alespoň 3 měsíce odležet).

Continue reading

Dobromyslové bylinkové víno

Dobromysl, bylinka na dobrou mysl, jejíž chuť vynikne i v bílém víně…..

Do 1lt kvalitního bílého vína – suchého či polosuchého, dle vašeho výběru přidejte 100g sušených dobromyslových květů (suché bylinky jsou vhodnější, neboť neobsahují vodu, což je zárukou, že se vám víno nezačne kazit). Láhev uzavřete, postavte na tmavé místo a občas protřepejte. Po 10 dnech víno přefiltrujte a nalijte nejlépe do tmavých lahví. Víno uchovávejte na tmavém a chladném místě.

Pro navození příjemné, uvolněné nálady si naordinujte příjemnou společnost a  2x denně si společně pochutnejte na 0,5dl dobromyslového vína.

Bylinné likéry nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Aktuální akce

Bylinková škola 2019

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi. Zahájení

9 - 10.3.2019

Bližší info zde ....

 

Návrat k bylinkaření - Ženské bylinky

2.2.2019

Bližší info zde ....

 

Návrat k bylinkaření - aneb "Jak na to"

23.2.2019

Bližší info zde ....


Příprava na bylinkářskou sezónu 2019

15 - 17.3.2019

Bližší info zde ....


Jarní bylinkaření na Šumavě

12. - 14.4.2019

Bližší info zde ....


Základy bylinkaření

26. - 28.4.2019

Bližší info zde ....


Poznávání "po šamansku"

aneb bylinkaření trochu jinak

1. -5. 5.2019

Bližší info zde ....


Rozvíjení intuice a komunikace s rostlinou

25 - 26.5.2019

Bližší info zde ....


Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley