Kontakt

Lenka Martanová
mobil: +420 728 339 689 
email:bylinky@bylinkyproradost.cz

Pokud telefon nezvedám, pište prosím sms.


Osobní konzultace na adrese:
K Tužince 2357, Benešov

Bylinkové likéry a vína

1 2 3 9

   BYLINNÉ LIKÉRY A VÍNA

Toto je už téma nejen pro ženy – bylinkářky, zde se aktivně zapojují i muži. Výroba likérů je alchymická záležitost, kde kombinujeme vůni a jemnou chuť koření s bylinkami, mísíme víno s lihovým základem, lisujeme, luhujeme, kvasíme, filtrujeme ……… a nakonec s gurmánským požitkem konzumujeme (v našem případě léčíme).

Doporučuji – nechejte se unést tímto starým uměním, ochutnejte a možná nakonec uznáte (i když jste 100% abstinenti), že „stopička“ bylinkového likérku umí udělat ze Země příjemné místo k pobytu.

 

KOMONICOVÉ VÍNO NA ŘEDĚNÍ KRVE

Když nastane horké léto, vykvétají podél polí a cest éterické keříčky silně aromatických komonic (určitě jste si všimli varianty bíle a žlutě kvetoucí – sbírá se pouze žlutá, komonice lékařská). Má lístky podobné jeteli a charakteristickou omamnou vůni, kterou způsobují kumariny (sušením se jejich vůně ještě více zvýrazní).

Komonice je bylinka, která působí na krev a celý krevní oběh. Komonicové víno vám pomůže ulevit od bolesti křečových žil, hemoroidů a mírně bude ředit krev.

Postup:

Do 1 lt kvalitního červeného vína přidejte 10 g sušené komonicové natě a nechejte 10 dní luhovat při pokojové teplotě. Poté sceďte a uchovávejte v chladu.

Užívá se 1-2 polévkové lžíce před jídlem.

 

LIKÉR NA POSÍLENÍ TRÁVENÍ

Když se nadšeně vrhnete do „alkoholového“ bylinkaření, vyzkoušejte likérek, který se osvědčil u mnohých babiček či dědečků, kteří mají potíže s trávením. Meducínka je to lahodná a úlevná.

      Návod na výrobu:

  • do 1lt sklenice nalijte 300 ml 97% alkoholu a přidejte byliny:
  • 50g anděliky lékařské,
  • 50g najemno pokrájeného zázvoru
  • 50g benediktu
  • 50g zeměžluče
  • 50g čisté bio slupky z pomeranče

Macerujte při pokojové teplotě 3 týdny, pak obsah přeceďte a dochuťte připraveným roztokem (0,5 lt převařené studené vody s rozpuštěnými 400g třtinového cukru).

Před jídlem si dopřejte malého frťánka.

 

DOMÁCÍ SAKÉ

Vyrobit si domácí saké není tak těžké, jak to vypadá. Každopádně, když budete mít pocit, že výroba tohoto kvašeného zázraku neuspokojuje vaše chuťové buňky, vždy do něho můžete naložit bylinky.

  • Příprava: Do 5 lt láhve nalijeme 1,5 lt převařené vlažné vody, ve které rozpustíme 700g třtinového cukru.
  • Přidáme 250 g rýže
  • 25 g droždí
  • 25 g rozinek
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 hřebíčky
  • menší nadrobno pokrájený vanilkový lusk
  • najemno pokrájený zázvor (asi 5 cm)
  • 1 řádně omytý nadrobno nakrájený bio pomeranč i s kůrou (bez pecek)
  • ½ řádně omytého, nadrobno pokrájeného bio citronu (bez pecek)

Láhev uzavřeme silnějším papírem do kterého uděláme několik dírek a necháme 6 týdnů na teplém místě. Po této době scedíme přes kávový filtr a můžeme ochutnat.

 

Bylinné likéry nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

1 2 3 9
Aktuální akce

Naše kniha

kniha

Putování do říše rostlin I.

Novoroční triturace posvátného JMELÍ

10.1.2021 13.00 - 18.00 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Koření v léčitelské praxi

23.1.2021 13.00 - 18.00 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Poznávání rostlin vlastní zkušeností Triturace KŘIŠŤÁLU

24.1.2021 13.00 - 18.00 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Bylinková škola II. DIAGNOSTIKA

6-7.2.2021 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Bylinková škola I.

Zahájení 27-28.2.2021

Bližší info zde ....


TOPlist