Bylinkové tinktury a jejich výroba

Tinktury jsou samostatnou skupinou, jak zpracovat čerstvé či sušené bylinky a zvýšit jejich účinnost.

V alkoholu se rozpouští jiné účinné látky nežli ve vodě, proto v některých případech volíme tuto variantu. Jedná se především o pupeny, které v sobě obsahují sílu, která se později rozloží do celého stromu, a o bylinky, které jsou energeticky silnějšího působení.

Výroba tinktur je jednoduchá, pupen, nať, květ, plod či kůru zalijeme alkoholem a necháme 3-5 týdnů luhovat. Alkohol lze použít jakýkoliv, od slivovice přes vodku či konzumní líh, nejlépe od 60% do 80%. V některých případech je vhodné použít lékárenský čistý líh 99,6% (např. při výrobě propolisové tinktury). U všech postupů, které budou zde, na mých stránkách uvedeny, budu uvádět sílu alkoholu i případný, odlišný způsob přípravy.

Po době luhování (postačí 3 týdny za občasného protřepání) obsah slijeme do tmavých lahviček.

Tinktury užíváme buď v dávkování 3x denně 20 kapek, nebo v přepočtu na tělesnou hmotnost, kterou rozdělíme do tří denních dávek (např. při hmotnosti 60kg užíváme 3x denně 20 kapek).

S láskou Lenka

 

Bylinkové tinktury nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Aktuální akce

Bylinková škola

podzim 2019/léto 2020

Bližší info zde ....


Podzimní Šamanské poznávání rostlin na "Starém mlýně"

spojené s křtem naší první knihy (Šumava)

1.11. – 3.11. 2019


Jak zpracovávat bylinky

aneb ZDRAVÁ RODINA 

16.11. 2019

jednodenní setkání (Benešov)



Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley


TOPlist