Bylinkové sirupy

Rakytníkový sirup

Plody rakytníku jsou výborným a snadno dostupným zdrojem vitamínu C, A, B, D, F, K P, aminikyselin, tříslovin, silic, kumarinů, minerálních a dalších látek.

Rakytník je vhodný na léčení dny, revmatických projevů, posiluje imunitu, má antibakteriální a antivirové působení. Působí na záněty horních cest dýchacích, na nachlazení, posiluje celý kardiovaskulární systém, zlepšuje kvalitu krve, hojí žaludeční a dvanácterníkové vředy, detoxikuje organismus, používá se při léčbě změn na děložním čípku, hojí rány, odřeniny, jizvy, opruzeniny, bércové vředy, ekzémy….

Číst dále

Sirup z arónie vyrobený za studena

Plody arónie by se daly svým vzhledem přirovnat kříženci borůvek, brusinek a bezinek. Vysoký obsah tříslovin jim dává natrpklou chuť, kterou ne každý miluje.

Ideální je když mohou plody zůstat na keři až do prvních mrazíků, sklizené vydrží na chladném místě ještě až dva měsíce (když arónie přejde mrazem, trpkost se výrazně sníží)

Plod arónie obsahuje – vysoké % vitamínu C, E, K, B1, B2, B5, B6, bioflavonoidy, rutin, železo, jód, fluor, mangan, aj.

Číst dále

Levandulovo – meduňkovo – dobromyslový sirup

Bylinkové zahrádky jsou v plném květu, včelky pilně sbírají pyl, vzduch sladce voní….

Co s úrodou, kterou sklízíme 3x do roka?

Vyzkoušejte sirup neboli bylinkovou šťávu.

 Postup:

Nasbírejte si stejné díly čerstvé meduňky, dobromysle /nebo mateřídoušky/ a poloviční díl levandule.

Meduňku a dobromysl pokrájejte cca na 1-2cm kousíčky, levandulové květy sdrhněte.

Číst dále

Diviznový sirup

Šumavské kvetoucí divizny, zdobící okraje luk, které každodenně nabízejí své sytě žluté poklady, jsou vynikající k výrobě domácích sirupů na kašel a dalších bylinkových specialit.

Inspirujte se výrobou pravého domácího sirupu, který oceníte při vlhkém kašli svých ratolestí. Základem je nasbírat v dopoledním, slunečném dni alespoň košíček květů divizen. /Nechejte je v košíčku cca 2 hodiny, aby mohli černí broučkové vylézt, protože diviznové květy jsou jich plné/.

A teď se můžeme pustit do sirupů. Obvykle dělávám dva druhy – jeden za studena a druhý vařený.

Číst dále

Aktuální akce

Bylinková škola

podzim 2019/léto 2020

Bližší info zde ....


Podzimní Šamanské poznávání rostlin na "Starém mlýně"

spojené s křtem naší první knihy (Šumava)

1.11. – 3.11. 2019


Jak zpracovávat bylinky

aneb ZDRAVÁ RODINA 

16.11. 2019

jednodenní setkání (Benešov)



Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley


TOPlist