Kontakt

Lenka Martanová
mobil: +420 728 339 689 
email:bylinky@bylinkyproradost.cz

Pokud telefon nezvedám, pište prosím sms.


Osobní konzultace na adrese:
K Tužince 2357, Benešov

Bylinkové sirupy

RAKYTNÍKOVÝ DOMÁCÍ SIRUP

 

Plody rakytníku jsou výborným a snadno dostupným zdrojem vitamínu C, A, B, D, F, K P, aminokyselin, tříslovin, silic, kumarinů, minerálních a dalších látek.

Návod na přípravu rakytníkového sirupu:

1,5lt rakytníkových plodů omyjeme a rozemeleme nebo rozmixujeme.  Přidáme 1lt vody, cca 40 stupňů teplé, přidáme 10g kyseliny citronové a necháme v chladu 24 hodin. Druhý den přecedíme a vymačkáme přes plátěný hadřík, na 1lt šťávy přidáme 1kg cukru a necháme za mírného zahřívání rozpustit. Pro konzervaci lze přidat Petol dle návodu. (Pro rychlou konzumaci postačí sirup nalít do lahví a uzavřít. V chladu vydrží bez problémů 2 měsíce).

Používáme jako sirup do nápojů, nebo do čaje.

Rakytník je vhodný na:

  • léčení dny a revmatických projevů,
  • posiluje imunitu,
  • má antibakteriální a antivirové působení
  • působí na záněty horních cest dýchacích,
  • na nachlazení,
  • posiluje celý kardiovaskulární systém,
  • zlepšuje kvalitu krve,
  • hojí žaludeční vředy,
  • detoxikuje organismus,
  • používá se při léčbě změn na děložním čípku,
  • hojí rány, odřeniny, jizvy, opruzeniny, bércové vředy, ekzémy….

.

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

ARONIOVÝ SIRUP (za studena)

Plody arónie by se daly svým vzhledem přirovnat kříženci borůvek, brusinek a bezinek. Vysoký obsah tříslovin jim dává natrpklou chuť, kterou ne každý miluje.

Ideální je když mohou plody zůstat na keři až do prvních mrazíků, sklizené vydrží na chladném místě ještě až dva měsíce (když arónie přejde mrazem, trpkost se výrazně sníží)

Plod arónie obsahuje – vysoké % vitamínu C, E, K, B1, B2, B5, B6, bioflavonoidy, rutin, železo, jód, fluor, mangan, aj.

Recept na sirup (neboli šťávu):
Zralé, otrhané a omyté plody arónie /odměřit 2lt/volně nasypte do velké 4lt sklenice nebo hrnce, přidejte 80g kyseliny citronové, zalijte převařenou studenou vodou a nechte v chladu 3 dny.
Po této době sceďte a plody rozmačkejte – nebo rozmixujte , můžete použít i odšťavňovač /získáte krásně rubínovu šťávu/.
Získanou šťávu odměřte – na 1lt šťávy dejte 1kg třtinového cukru a nechte za studena  a stálého míchání rozpustit.
Sirup slijte do lahví a uskladněte v chladu.

PS: nešetřete cukrem nebo obsah začne kvasit.

 

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

LEVANDULOVO – MEDUŇKOVO – DOBROMYSLOVÝ DOMÁCÍ SIRUP

Bylinkové zahrádky jsou v plném květu, včelky pilně sbírají pyl, vzduch sladce voní…. Co ale s úrodou, kterou sklízíme 3x do roka? Už máte nasušeno a rostlinky vám stále přebývají?

Vyzkoušejte sirup neboli bylinkovou šťávu.

 Postup:

Nasbírejte si stejné díly čerstvé meduňky, dobromysle /nebo mateřídoušky/ a poloviční díl levandule. Meduňku a dobromysl pokrájejte keramickým nožem cca na 1-2cm kousíčky, levandulové květy sdrhněte. Vše vložte do 5lt hrnce, přidejte dva citrony pokrájené na plátky, zalijte 4lt vody a krátce povařte /5-7 minut/. Přikryjte a nechte 24 hodin v chladu. Druhý den obsah sceďte, bylinky vylisujte a přidejte bud ze tří citronů šťávu nebo lžičku kyseliny citronové, 3kg třtinového cukru a povařte 30minut. Horké plňte do lahví a uzavřete.

Tip: V horkých dnech nalít sirup do džbánu, zalít vodou, přidat plátek citronu, několik lístků čerstvé meduňky a ledové kostky.

 

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

DIVIZNOVÝ DOMÁCÍ SIRUP

Šumavské kvetoucí divizny, zdobící okraje luk, které každodenně nabízejí své sytě žluté poklady, jsou vynikající k výrobě domácích sirupů na kašel a dalších bylinkových specialit.

Inspirujte se výrobou pravého domácího sirupu, který oceníte při vlhkém kašli svých ratolestí. Základem je nasbírat v dopoledním, slunečném dni alespoň košíček květů divizen. /Nechejte je v košíčku cca 2 hodiny, aby mohli černí broučkové vylézt, protože diviznové květy jsou jich plné/.

A teď se můžeme pustit do sirupů. Obvykle dělávám dva druhy – jeden za studena a druhý vařený.

 

1. Sirup připravený za studena:

Květy divizen se postupně prokládají cukrem, tj, 1cm květů, 1 cm cukru /třtinového/. Každou vrstvu „upěchovat“ a láhev zakončit vrstvou cukru. Uzavřít a nechat na slunném místě 4-6 týdnů, poté scedit a slít do tmavých lahviček.

Varianta: do sirupu dát 1:1 diviznu a jitrocel, nebo 1:1:1 diviznu, jitrocel, sléz květ.

 

2. Sirup vařený:

Do 5lt hrnce dáme cca do 2/3 květy divizen, přidáme dva citrony nakrájené na plátky, zalijeme 3lt vody a povaříme na mírném ohni 5-7 minut.  Přikryjeme a necháme do druhého dne.

Druhý den přihřejeme, scedíme přes hadřík /aby se do sirupu nedostaly chloupky/a vymačkáme. Povaříme cca 30 minut, přidáme 2,5kg cukru /třtinového/ a necháme rozpustit. Povaříme ještě 5 minut a horké naléváme do sklenic, které ihned uzavřeme.

Užíváme při kašli 5x denně polévkovou lžíci sirupu.

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

Aktuální akce

Naše kniha

kniha

Putování do říše rostlin I.


Bylinková škola

jaro 2020

Bližší info zde ....


Cesta k sebepoznání

26.1.2020

Bližší info zde ....


Triturace - Magnetit

1.2.2020

Bližší info zde ....


Konstelace

1.3.2020

Bližší info zde ....


Velké konstelace

4-5.4.2020

Bližší info zde ....


Šamanská pouť do vlastního nitra

8-10.5.2020 Šumava

Bližší info zde ....


Jarní bylinkaření

15-17.5.2020 Šumava

Bližší info zde ....


Slunovratové bylinkaření

19-21.6.2020 Šumava

Bližší info zde ....


Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


TOPlist