Kontakt

Lenka Martanová
mobil: +420 728 339 689 
email:bylinky@bylinkyproradost.cz

Pokud telefon nezvedám, pište prosím sms.


Osobní konzultace na adrese:
K Tužince 2357, Benešov

Bylinkové sirupy

ŠALVĚJOVÝ DOMÁCÍ RŮŽOVÝ SIRUP

Pokud vaší zahradu zdobí šalvěj a nejste příznivci její zvláštní chuti, vyzkoušejte sirup ze šalvějových květů. Čeká vás sice mravenčí práce s obíráním křehkých kvítečků, ale až uvidíte barvu a okusíte chuť sirupu, vše bude zapomenuto.

Výroba růžového šalvějového sirupu:

Do 2lt studené převařené vody vhoďte 2 vrchovaté hrsti šalvějových květů (tak, aby byly pod hladinou). Přidejte 2 oloupané a odpeckované pomeranče, 1 badyán a nechejte v chladu 24 hodin. Druhý den opatrně ohřívejte k varu a odstavte. Nechejte luhovat ještě 10minut, poté sceďte a přidejte 2kg třtinového cukru (pro konzervaci přidejte ještě šťávu ze 2 citronů nebo lžičku kyseliny citronové) Míchejte do rozpuštění cukru, sirup pak nalijte do lahví a uskladněte v chladu.

Tip na šalvějový letní osvěžující nápoj pro děti:

Do skleněného džbánku dejte 50ml sirupu, dolijte jemně perlivou vodou a ozdobte květy, které rostou v okolí (sedmikrásky, lichořeřišnice, plátky růží, květ echinacei), přidejte 2 kolečka pomeranče, pár kousků melounu bez pecek, 2 plátky broskve a lístky meduňky.

 

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

TUŽEBNÍK JILMOVÝ

Červencové dny jsou prosyceny nepopsatelnou, lehce nahořklou, mandlovou vůní kvetoucích tužebníků.

Podél potůčků, v mokřadech, na hrázích i pod lužními lesy láká tančící hmyzáky a dobrodružně naladěné bylinkáře či bylinkářky, které neodradí žádné nebezpečí. Ta chuť prostě stojí za to!

Nasaďte holiny a posbírejte čerstvě nakvetlé tužebníky (cca 50květů). Nechejte je alespoň 2 hodinky venku, aby drobní, černí broučci mohli vylézt a vrátit se do svých domovů.

Výroba tužebníkového lahodného sirupu:

Do 2lt studené převařené vody vhoďte cca 50  květů (tak, aby byly pod hladinou). Přidejte 2 oloupané a odpeckované citrony a nechejte v chladu 24 hodin.

Druhý den opatrně ohřívejte k varu a ihned odstavte. Nechte luhovat ještě 10minut, poté sceďte a přidejte 2kg třtinového cukru (pro konzervaci přidejte ještě šťávu ze 2 citronů nebo lžičku kyseliny citronové) Míchejte do rozpuštění cukru, sirup pak nalijte do lahví a uskladněte v chladu.

Nechte se překvapit jemnou chutí, připomínající hořké mandle.

 

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

ŠÍPKOVÝ DOMÁCÍ SIRUP

Zralé šípky obsahují vysoké procento vitamínů C, vitamín A, K, B1, B2, PP, vápník a rutin. O léčivých účincích šípků jsem našla zmínky již v 11. století.

Na výrobu si vyšetřete alespoň půl dne. Až se vydáte sbírat šípkové plody, zvolte čas, kdy jsou ještě tvrdé, a přitom těsně před změknutím. Tyto vyzrálé plody dají sirupu vynikající chuť a pro zpracování tohoto typu jsou nejvhodnější.

Sirup lze vyrobit dvěma způsoby  – buď budete šípky půlit a čistit od chloupků a semínek, nebo šípky rozdrtíte a přecedíte přes velmi jemné pláténko.

Návod na přípravu:

2 kg zralých šípků rozdrtíme v mixéru, přidáme 4lt vody a povaříme na mírném ohni 20-30 minut. (podle chuti můžeme přidat vanilku nebo kousek zázvoru). Přecedíme přes plátěný hadřík, přidáme 3kg třtinového cukru a necháme rozpustit. Teplý sirup naléváme do lahví a uzavřeme.

Přínos šípků pro naše zdraví:

  • podporuje imunitu,
  • napomáhá detoxikaci,
  • má močopudné účinky,
  • čistí a podporují činnost ledvin a močových cest, 
  • je prevencí proti vzniku rakoviny,
  • zlepšuje tvorbu krve,
  • podporuje tvorbu kostí,
  • zlepšují kvalitu nehtů a vlasů,
  • zlepšuje anemické stavy,
  • mírně ředí krev.

 

 

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

RAKYTNÍKOVÝ MED


Rakytník obsahuje mnoho látek, které jsou prospěšné našemu tělu. K těm nejvýznamnějším patří vitamín C, A, B1, B2, B3, B6, B9, vitamíny D, E, K, P.

Další důležitou složkou je hippophein – alkaloid, který se v těle umí přeměnit na serotonin, jehož optimální hladina nás chrání před vznikem nádorů a před  depresemi.

Nejen plody, ale i listy a celé koncové větvičky jsou léčivé. Z plodů vyzkoušejte marmeládu nebo džem, šťávu, likér nebo plody v medu

Rakytník můžete použít:

  • jako přírodní lék na onemocnění zažívacího traktu.
  • na zánětlivá a vředová onemocnění žaludku a dvanácterníku
  • na zánětlivé onemocnění střev (Celiakie, Crohnowa choroba, Ulcerózní kolitida)

 

Návod na přípravu rakytníkových plodů v medu:

Usušené plody rakytníku rozdrťte ve hmoždíři  (nebo ve mixéru) a 150g prášku smíchejte s 1 lt včelího, tekoucího medu. Uskladněte v chladu a po celou zimu lze preventivně užívat 3x denně 1 čajovou lžičku.

Bylinkové medy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Aktuální akce

Naše kniha

kniha

Putování do říše rostlin I.


Bylinková škola

jaro 2020

Bližší info zde ....


Cesta k sebepoznání

26.1.2020

Bližší info zde ....


Triturace - Magnetit

1.2.2020

Bližší info zde ....


Konstelace

1.3.2020

Bližší info zde ....


Velké konstelace

4-5.4.2020

Bližší info zde ....


Šamanská pouť do vlastního nitra

8-10.5.2020 Šumava

Bližší info zde ....


Jarní bylinkaření

15-17.5.2020 Šumava

Bližší info zde ....


Slunovratové bylinkaření

19-21.6.2020 Šumava

Bližší info zde ....


Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


TOPlist