Bylinkové sirupy

1 2 3 7

Bylinkové sirupy a jejich domácí výroba

Domácí výroba sirupů je velice jednoduchá a laciná záležitost, kterou zvládne bez potíží i každý začátečník.
Spousta bylinek, ve kterých potřebujeme zachovat jejich účinky, vytvoří prostřednictvím cukru, působením času a slunce úžasný a lahodný lektvar, který je vhodný pro preventivní používání, i akutní stavy. 

Některé bylinky bohužel nelze takto zpracovávat a je vhodnější metoda, kdy sirup vaříme. Oba postupy budou podrobně uvedeny i s fotodokumentací.
V poslední době se setkávám s kritikou, že sirupy obsahují spoustu cukru. Nabízejí se varianty nakládat bylinky do medu (což není vhodné pro bylinky s vyšším obsahem vody, neboť obsah začne kvasit), do třtinového cukru, či alternativních sladidel.

Můj názor je ten, že cukr dokonale konzervuje, a pokud se stravujeme střídmě a nekonzumujeme potraviny a nápoje typu hamburgery, coca-colu a podobné, tak lžíce sirupu jako prevence nikoho nepoškodí.

Toho, kdo má odlišný názor respektuji, respektujte prosím i můj.

S láskou Lenka

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Bezinkový sirup z plodů

Každým rokem můj otec  připravoval na blížící se zimu 20lt bezinkové šťávy.

Říkával: „ Bezinka je tak mocná, že vyžene každou chorobu“. 

Po letech mu musím dát za pravdu. Bez, je prostě nej…….

Continue reading

Mátový domácí sirup

Je vysloveně letní záležitostí. Poslouží vám jako osvěžující nápoj i skvělý základ pro rychlé a chutné mojito na letní párty, či pokec u bazénu.

Máta peprná obsahuje 1-2% silic, z nichž je hlavní mentol, kterého je 50%. Vyrobený sirup je proto lehce chladivý a příjemně aromatický.

 

Continue reading

Šalvějový domácí sirup

Pokud vaší zahradu zdobí šalvěj a nejste příznivci její zvláštní chuti, vyzkoušejte sirup ze šalvějových květů. Čeká vás sice mravenčí práce s obíráním křehkých kvítečků, ale až uvidíte barvu a okusíte chuť sirupu, vše bude zapomenuto.

Výroba květového šalvějového sirupu:

Do 2lt studené převařené vody vhoďte 2 vrchovaté hrsti šalvějových květů (tak, aby byly pod hladinou). Přidejte 2 oloupané a odpeckované pomeranče, 1 badyán a nechejte v chladu 24 hodin.

Continue reading

1 2 3 7
Aktuální akce

Bylinková škola 2018

 pro zájemce o bylinkaření, diagnostiku a bylinkářskou praxi

Bližší info zde ....


Podzimní bylinková škola

na  „Starém mlýně“

zahajujeme

27.9. 2018

Bližší info pouze na emailu

bylinky@bylinkyproradost.cz



Máme kalendář 2018 :-)


Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley