Kontakt

Lenka Martanová
mobil: +420 728 339 689 
email:bylinky@bylinkyproradost.cz

Pokud telefon nezvedám, pište prosím sms.


Osobní konzultace na adrese:
K Tužince 2357, Benešov

Bylinkové sirupy

1 2 3 8

ŠÍPKY V MEDU

Vyzrálé plody šípkových keřů jsou vynikajícím prostředkem pro zimní dny, ke kterým patří bohužel i záněty močových cest a ledvin.

Plody šípků obsahují vysoký podíl vitamínu C (zejména čerstvé), dále vitamíny skupiny A, B. Kyselina askorbová  zde působí jako antioxidant, zlepšuje vstřebávání železa a pracuje i na úrovni metabolismu bílkovinných aminokyselin. Díky pravidelnému přísunu látek obsažených v rostlinné podobě, posílíme v zimním období  chutným způsobem naši imunitu.
Včelí med se šípky je lahůdka plná prospěšných látek. Děti ocení lehce nakyslou ale přesto sladkou chuť a jejich maminky to, že nebudou v podzimním čase věčně nachlazené.

Jak na to?

  • Na 250g medu budeme potřebovat 250g šípků.
  • Připravíme si polotekutý včelí med.
  • Nasbíráme šípky, každý šípek očistíme od „bubáka“ rozřízneme a důkladně očistíme od semínek a chloupků.
  • Rozpůlené a vyčištěné šípky opereme a necháme na sítku okapat, poté je pokrájíme (keramickým nožem) na drobné části.
  • Med smícháme se šípky a uskladníme ve sklenici s uzávěrem v chladničce.

 

Každý den ráno si pochutnáme na jedné lžičce (výborná je do vločkové kaše nebo do bílého jogurtu). Na zimu vystačí dvě zavařovací sklenice.

 

 

BEZINKOVÝ SIRUP Z PLODŮ

Každým rokem můj otec  připravoval na blížící se zimu 20lt bezinkové šťávy.

Říkával: „ Bezinka je tak mocná, že vyžene každou chorobu“.

Po letech mu musím dát za pravdu. Bez, je lehce dostupný, obsahuje obrovskou škálu možností – sbírají se jarní výhonky, květy, listy i plody. Je to naše nej ……. léčivka.

Příprava:

Nasbírejte zralé bobulky černého bezu (pečlivě přebírejte, aby mezi nimi nebyly zelené či červené – nevyzrálé plody umí pěkně prohnat a přivolat nepříjemné bolení bříška).

  • 5 kg plodů bezu,
  • 2 lt vody,
  • 2,5 kg třtinového cukru,
  • 1 vanilkový lusk nebo 5ks vanilkového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 10 ks hřebíčku
  • 5 ks kardamomu

Vše je nutné 20 minut povařit!!! (pro odpůrce vaření  a vyznavače příprav za studena  –  bez se prostě povařit musí, jinak vás opravdu bude bolet břicho a pěkně se po ….!!!) Poté nechte zchladit, rozmixujte a přeceďte přes plátěný hadřík. Přidejte šťávu z 10 citronů nebo 2 polévkové lžíce kyseliny citronové. Sirup naplňte do lahví a sterilujte 20 minut při 80 stupních.

Tip a rada mého otce: V případech nachlazení uvařte černý čaj, přidejte 1/3 bezinkového sirupu a pijte alespoň 5x denně.

Pro velké chlapy: přidejte velkého panáka rumu.

 

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

MÁTOVÝ DOMÁCÍ SIRUP

Máta je vysloveně letní záležitostí. Poslouží vám jako osvěžující nápoj i skvělý základ pro rychlé a chutné mojito na letní párty, či pokec u bazénu.

Máta peprná obsahuje 1-2% silic, z nichž je hlavní mentol, kterého je 50%. Vyrobený sirup je proto lehce chladivý a příjemně aromatický.

Výroba domácího mátového sirupu:

Do 2lt studené převařené vody vhoďte tolik pokrájené máty, aby byla pod hladinou. Přidejte 2 oloupané a odpeckované citrony a nechejte v chladu 24 hodin.

Druhý den opatrně ohřejte na 30 stupňů (při 35 stupních začínají těkat silice), sceďte a přidejte 2kg třtinového cukru. Míchejte do rozpuštění, sirup pak nalijte do lahví a uskladněte v chladu.

(Pokud máte máty dostatek a nevaříte sirup na uskladnění, můžete přidat jen poloviční dávku cukru a spotřebovat do 10 dnů).

V čem je máta prospěšná pro naše zdraví?

  • Podporuje trávení
  • Odstraňuje křeče
  • Působí protizánětlivě
  • Působí proti nadýmání
  • Podporuje funkci jater, slinivky, žlučníku

Tip na osvěžující alkoholové osvěžení:

  • 2-3 lžíce domácího mátového sirupu
  • 1 velký panák bílého rumu
  • 1dl jemně perlivé vody
  • 2 kolečka limetky
  • 1 lžičku šťávy z limetky
  • Pár kostek ledu a dva horní lístky máty na ozdobení.

 

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

ŠALVĚJOVÝ DOMÁCÍ RŮŽOVÝ SIRUP

Pokud vaší zahradu zdobí šalvěj a nejste příznivci její zvláštní chuti, vyzkoušejte sirup ze šalvějových květů. Čeká vás sice mravenčí práce s obíráním křehkých kvítečků, ale až uvidíte barvu a okusíte chuť sirupu, vše bude zapomenuto.

Výroba růžového šalvějového sirupu:

Do 2lt studené převařené vody vhoďte 2 vrchovaté hrsti šalvějových květů (tak, aby byly pod hladinou). Přidejte 2 oloupané a odpeckované pomeranče, 1 badyán a nechejte v chladu 24 hodin. Druhý den opatrně ohřívejte k varu a odstavte. Nechejte luhovat ještě 10minut, poté sceďte a přidejte 2kg třtinového cukru (pro konzervaci přidejte ještě šťávu ze 2 citronů nebo lžičku kyseliny citronové) Míchejte do rozpuštění cukru, sirup pak nalijte do lahví a uskladněte v chladu.

Tip na šalvějový letní osvěžující nápoj pro děti:

Do skleněného džbánku dejte 50ml sirupu, dolijte jemně perlivou vodou a ozdobte květy, které rostou v okolí (sedmikrásky, lichořeřišnice, plátky růží, květ echinacei), přidejte 2 kolečka pomeranče, pár kousků melounu bez pecek, 2 plátky broskve a lístky meduňky.

 

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

1 2 3 8
Aktuální akce

Naše kniha

kniha

Putování do říše rostlin I.

Skupinové konstelace

17. 10. 2020 Benešov u Prahy

Bližší info zde ....


Poznávání rostlin vlastní zkušeností - Téma: Jestřábník

24. 10. 2020

Bližší info zde ....


Poznávání rostlin vlastní zkušeností - Téma: Dřín

31. 10. 2020

Bližší info zde ....


Třídenní cyklus Cesta k sebepoznání, aneb Putování labyrintem našeho života

18. 10. 2020

Bližší info zde ....


Skupinové konstelace

14. 11. 2020

Bližší info zde ....


Poznávání rostlin vlastní zkušeností - Téma: Verbena - Sporýš

28. 11. 2020

Bližší info zde ....


Zahájení čtyř-víkendového cyklu Bylinkové školy

6 - 7. 3. 2021

Bližší info zde ....


Připojte se k naší informačně; diskuzní skupině na FB

TOPlist