Kontakt

Lenka Martanová
mobil: +420 728 339 689 
email:bylinky@bylinkyproradost.cz

Pokud telefon nezvedám, pište prosím sms.


Osobní konzultace na adrese:
K Tužince 2357, Benešov

Bylinkové sirupy

1 2 3 9

Vyzrálé plody šípkových keřů jsou vynikajícím prostředkem pro zimní dny, ke kterým patří bohužel i záněty močových cest a ledvin. Plody šípků obsahují vysoký podíl vitamínu C (zejména čerstvé), dále vitamíny skupiny A, B. Kyselina askorbová působí jako antioxidant, zlepšuje vstřebávání železa a pracuje i na úrovni metabolismu bílkovinných aminokyselin. Díky pravidelnému přísunu látek obsažených v rostlinné podobě posílíme v zimním období  chutným způsobem naši imunitu.
Včelí med se šípky je lahůdka plná prospěšných látek. Děti ocení lehce nakyslou sladkou chuť a jejich maminky to, že nebudou v podzimním čase věčně nachlazené.

Jak na to?
  • Na 250g medu budeme potřebovat 250g šípků.
  • Připravíme si polotekutý včelí med.
  • Nasbíráme šípky, každý šípek rozřízneme a důkladně očistíme od semínek a chloupků.
  • Rozpůlené a vyčištěné šípky opereme a necháme na sítku okapat, poté je pokrájíme (keramickým nožem) na drobné části.
  • Med smícháme se šípky a uskladníme ve sklenici s uzávěrem v chladničce.
  • Každý den ráno si pochutnáme na jedné lžičce (výborná je do vločkové kaše).

Bylinkové sirupy a jejich domácí výroba

Domácí výroba sirupů je velice jednoduchá a laciná záležitost, kterou zvládne bez potíží i každý začátečník.
Spousta bylinek, ve kterých potřebujeme zachovat jejich účinky, vytvoří prostřednictvím cukru, působením času a slunce úžasný a lahodný lektvar, který je vhodný pro preventivní používání, i akutní stavy.

Některé bylinky bohužel nelze takto zpracovávat a je vhodnější metoda, kdy sirup vaříme. Oba postupy budou podrobně uvedeny i s fotodokumentací.
V poslední době se setkávám s kritikou, že sirupy obsahují spoustu cukru. Nabízejí se varianty nakládat bylinky do medu (což není vhodné pro bylinky s vyšším obsahem vody, neboť obsah začne kvasit), do třtinového cukru, či alternativních sladidel.

Můj názor je ten, že cukr dokonale konzervuje, a pokud se stravujeme střídmě a nekonzumujeme potraviny a nápoje typu hamburgery, coca-colu a podobné, tak lžíce sirupu jako prevence nikoho nepoškodí.

Toho, kdo má odlišný názor respektuji, respektujte prosím i můj.

S láskou Lenka

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Šípky v medu

Čerstvé šípky v medu jsou nejen skvělou pochoutkou, ale i výborným zdrojem vitamínů v zimním období. Výroba je jednoduchá, ale obrňte se trpělivostí při čištění semínek a chloupků.

Budete – li mít nasušený dostatek šípkových plodů na zimní čaje, plný sklep sirupů, marmelád či likérů, zkuste ještě šípky v medu.

Číst dále

Rakytník v medu

Podzimní sklizeň velkého množství rakytníku může u mnohých z nás vyvolat dotaz – co s ním?

Každý suší, vaří marmelády, sirupy, likéry, šťávy, tinktury….

Číst dále

1 2 3 9
Aktuální akce

Bylinková škola

jaro 2020

Bližší info zde ....


Zimní konstelace Benešov

11.1.2020


Cesta k sebepoznání

19.1.2020

Bližší info zde ....


Putování do říše rostlin

25.1.2020 Benešov

Bližší info zde ....


Putování do říše rostlin

8-10.5.2020 Šumava

Bližší info zde ....


Jarní bylinkaření

15-17.5.2020 Šumava

Bližší info zde ....


Slunovratové bylinkaření

19-21.6.2020 Šumava

Bližší info zde ....


Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


TOPlist