Výroba domácích bylinných mastí je známá jako bylinkaření samo. Dnešní doba i vývoj však toto pradávné umění posouvají do moderních podob, které se odráží zejména v používaných surovinách i v technologii přípravy.
Zatímco našim babičkám, či spíše už prababičkám stačilo vnitřní vepřové sádlo a kastrolek na kamnech, my hledáme novoty, které jsou mnohdy úplně zbytečné. Věřte tomu, že babiččino mazání vždy svůj účel splnilo!
Osvědčený recept mojí prababičky:
Ráno dáme do kastrolku vyškvařené vnitřní sádlo (asi tak 5x nabrat na vařečku) a postavíme ho na okraj kamen. Až se sádlo rozpustí vhodíme hrst pokrájených bylin a necháme přes noc do druhého dne. Ráno, když zatopíme, opět necháme celý den zahřívat a třetí den slijeme přes plátěný hadřík. Hotovou mast nalijeme do sklenice a uložíme na chladné místo.
Čerstvě nakvetlá řepíková nať je perfektní surovinou na výrobu domácí masti, která vám výborně poslouží na hojení odřenin, zanícených nehtových lůžek, záděr, nehojících se ran … nebo bércových vředů.
Klasickou řepíkovou mast naše babičky vyráběly z vnitřního vepřového sádla Dnes můžete použít i jakýkoliv jiný rostlinný tuk od kokosového, olivového, mandlového … až po různé příměsi olejů lisovaných za studena, které např. příznivě působí na regeneraci pokožky.
Mast 1: Klasický postup našich babiček
Do rozehřátého vepřového tuku (Nejlepší je vnitřní tuk, který je uložen mezi vnitřními orgány. Pokud si ho sami doma vyškvaříte, budete mít velmi kvalitní mast. Pokud kupujete již vyškvařené sádlo, pravděpodobně to bude ze sádla podkožního. Vždy se ptejte, zda je nesolené – do mastí se dává pouze sádlo nesolené), cca 250 ml, vhoďte vrchovatou hrst najemno pokrájené řepíkové kvetoucí nati. Nechejte vzkypět, poté odstavte a nechejte do druhého dne. Toto opakujte 3 dny po sobě, nakonec slijte přes plátěný hadřík a nalijte do sklenek či kelímků.
Mast 2: (vařím v pomalém hrnci)
Do 400g tuku (50% kokosový a 50% olivový), který má 80°C přidejte dvě hrsti pokrájené řepíkové kvetoucí natě a nechejte macerovat 6 hodin. Poté sceďte, přidejte 7% včelího vosku a míchejte do rozpuštění. Do masti je možné při 45°C přidat 10 kapek EO tea tree oil a 10 kapek EO kadidla.
Až se budete toulat zasněženou krajinou, dívejte se do korun stromů, kde roste jmelí a nasbírejte si hrstičku jeho krásných, bílých plodů. V dnešním příspěvku se dozvíte, jak si připravit mast, kterou, alespoň do této doby nikdo nenabízí.
Může vám přijít vhod, pokud trávíte většinu svého času na mrazivém větru (život na horách, práce venku, sport).
Omrzliny jsou ještě několik let citlivé na teplotní změny, kdo zažil, ví o čem píši.
Bílé kuličky jmelí, před kterými nás v dětství každý varoval a upozorňoval na jejich „jedovatost“ mohou nám prokázati velmi dobrou službu při regeneraci omrzlin v obličejové části, zejména nosu, tváří a uší ale i prstů u nohou.
Jak uvařit mast?
Mast se připravuje „postaru“, nejlépe z vyškvařeného vnitřního sádla (když se zeptáte v řeznictví, obstarají vám ho, jen si ho budete muset doma nakrájet a vyškvařit).Vnitřní sádlo má nižší teplotu tání nežli to podkožní, proto se lépe vstřebává do naší kůže.
100g rozpusťte ve vodní lázni, poté teplotu udržujte na 80 stupních a přidejte hrst pomačkaných kuliček ze jmelí (jsou lepkavé). Zahřívejte po dobu 5 hodin, poté přeceďte přes plátěný hadřík, nalijte do kelímků a nechejte ztuhnout.
Ve starých herbářích je kalísie zmiňována jako uznávaná léčivka. Léčilo se s ní již od dob starých Egypťanů a o její moci vypovídají i mnohá lidová jména – zlatý vlas, Venušin vlas, domácí ženšen nebo zlatý vous, která pravděpodobně vznikla z velkého množství oddenků. Trápí-li vás kožní potíže, vyzkoušejte domácí mast z kalísie.
Vnější použití: Na jizvy, vyrážky, ekzémy, lupénku, vyzkoušejte ji i na křečové žíly nebo bércové vředy. Můžete s ní potírat bradavice, ulevuje i při bolestech kloubů a páteře.
K přípravě masti si odstřihněte oddenky, vložte je do sáčku (plastového) a vložte na 14 dní do lednice. Chlad způsobí, že se do „kolínek“nakumulují léčivé látky. Po 14 dnech ořežte „kolínka“(budeme potřebovat cca 20 ks), rozmixujte je a přidejte do 50 g kokosového tuku a 5o g kakaového másla a 5 g včelího vosku. Na vodní lázni při 80 stupních zahřívejte 5 hodin (je potřeba, aby se voda z kalísie odpařila), poté obsah sceďte přes plátěný hadřík a do masti, která bude mít cca 45 stupňů, přidejte 5 kapek EO kadidla. Mast nalijte do kelímků a uskladněte v chladu.