Bylinkové marmelády

Lipová marmeláda

Lipový květ je po černém bezu další bylinka, se kterou se dá v kuchyni doslova kouzlit. Můžete střídat příchutě i kořeněné variace, a pokaždé vytvoříte cosi lahodného, nevšedního.

Pokud vás nenapadlo vyzkoušet lipovou marmeládu, je nejvyšší čas!!!

Lipová marmeláda s citronem a vanilkou:

100 čerstvých lipových květů (jen otrhané květy – dávám tři vrchovaté hrstě) zalít 750 ml převařené vody a nechat v chladu 3 dny.

Continue reading

Růžový džem z okvětních plátků šípkových růží

Voňavý, jemný, pro potěchu duše i chuťových buněk. Příprava je časově náročnější, ale kdo ochutná, budě pět chválu na vaše bylinkářské umění.

Postup výroby:

4 vrchovaté hrsti okvětních plátku pokrájet na jemné plátečky, zalít šťávou z 1 citronu a 0,5lt vody a nechat 2 hodiny odstát. Pak lístky scedit, přidat 1kg želírovacího cukru a 15-20 min vařit do zhoustnutí. Nakonec vmícháme scezené plátky růží, přidat z ½ citronu šťávu a krátce povařit.

Teplé naléváme do sklenek a samozřejmě….všude se chlubíme!!!

 

Bylinné marmelády nenahrazují kvalifikovanou péči lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Bezová marmeláda

Bezovou marmeládu můžeme dochutit podle fantazie, nejčastěji vyrábíme s pomerančem, skořicí a hřebíčkem, nebo s citronem a hřebíčkem. Nebojte se experimentovat. Přidávám pro inspiraci oba receptíky.

Bezová marmeláda s citronem a hřebíčkem:
20 čerstvých bezových květů /otrhat od stopek/ zalít
750 ml převařené vody a nechat v chladu 3 dny.
Třetí den scedit, přidat šťávu z 1 citronu, 5ks hřebíčku, 
200 g želírovacího cukru a vařit 1 minutu, poté přidat 200g krystalového cukru a vařit cca 7 minut. Teplé nalévat do sklenic, uzavřít a položit dnem vzhůru.

 

Bezová marmeláda s pomerančem a skořicí:

20 čerstvých bezových květů /otrhat od stopek/ zalít
750 ml převařené vody a nechat v chladu 3 dny.
Třetí den scedit, přidat šťávu z 2 pomerančů, 1lžičku skořice, 2 celé skořice,
200g želírovacího cukru a vařit 1 minutu, poté přidat 200g krystalového cukru a vařit cca 7 minut. Teplé nalévat do sklenic, uzavřít a položit dnem vzhůru.

 

Bylinné marmelády nenahrazují kvalifikovanou péči lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Hlohová marmeláda

Používejte 1 lžičku 3x denně na posílení srdíčka.

Postup výroby:

1 kg omytých, zralých hložinek, 0,5lt vody, 0,5kg cukru vařit na mírném ohni cca 20minut. Hmotu prolisovat přes síto a podle chuti ještě dosladit. 
Vařit na mírném ohni až do rosolovité konzistence. 
Nalít do nahřátých sklenic a sterilizovat při 80°C 15 minut.

 

Bylinné marmelády nenahrazují kvalifikovanou péči lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Aktuální akce

Bylinková škola

podzim 2019/léto 2020

Bližší info zde ....


Letní bylinkaření na Šumavě

19.7. – 21. 7.2019

Bližší info zde ....


Poznávání "po šamansku"

aneb bylinkaření trochu jinak

1. -5. 5.2019

Bližší info zde ....


Rozvíjení intuice a komunikace s rostlinou

25 - 26.5.2019

Bližší info zde ....


Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley


TOPlist