Bylinkové marmelády

Rakytníková marmeláda s pomerančem

Připravíme si 500g rakytníku, přidáme šťávu ze tří pomerančů včetně dužiny, 1 vrchovatou lžičku sušené pomerančové kůry (nebo nastrouhanou kůru z jednoho bio pomeranče) a vše povaříme 30 minut. (Plody rakytníku nabobtnají a prasknou). Vše propasírujeme přes cedník.

Přidáme 1kg oloupaných jablek, které pokrájíme na malé kostičky a necháme do druhého dne.

Druhý den do směsi přidáme hrst nadrobno nasekaných lístků meduňky a vše přivedeme k varu.

Přidáme 1kg želírovacího cukru, povaříme 5 – 7minut. Do hotové směsi vmícháme velkého panáka rumu a teplé naplníme do sklenic, které otočíme dnem vzhůru.

Číst dále

Šípkový džem od babičky

Z 1kg šípků odstranit stopky a zbytky po květech, řádně promýt a usušit na utěrce. Každý šípek podélně rozřízneme a lžičkou vyškrábneme jadérka.

Čisté půlky šípku dáme do hrnce, přidáme cca 100ml vody a 100ml červeného vína a povaříme 20 minut. Vše rozmixujeme. Měli bychom mít 500g hmoty.

Připravíme si 0,5kg jablek, které oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na menší kousky, které přidáme k povařenému šípku.  Přidáme z 1 pomeranče šťávu, 1 lžičku sušené pomerančové kůry a 900 g želírovacího cukru 1:1. Vše přivedeme k varu, povaříme 7 – 10 minut a teplé plníme do sklenek, které postavíme dnem vzhůru.

Číst dále

Meduňková, voňavá marmeláda

Experimentujete a nebojíte se netradičních, bylinkových marmelád?
Natrhejte 30– 40 snítek meduňky před nakvetením, nakrájejte na  cca 1cm kousky, přelijte 750 ml převařené vody a nechte v chladu 3 dny.
Třetí den přiveďte k varu,  sceďte a přidejte šťávu i dužinu ze 4 citronů,2 hřebíčky, 200 g želírovacího cukru a vařte 1 minutu.

Poté přidejte ještě 200g krystalového cukru a vařte cca 7 minut.

Teplé nalévejte do sklenic, uzavřete a položte dnem vzhůru.

Číst dále

Akátová květová marmeláda

Možná jste zaslechli, že strom akát je jedovatý. Neplatí to o jeho aromatických květech, ze kterých můžete vyzkoušet marmeládu, kterou si můžete dochutit vším, co vás napadne. Já květy akátu kombinuji s pomerančovou šťávou, hřebíčkem a vanilkou.

Postup výroby:

2lt hrnec naplnit akátovými květy (beze stopek!), přidat půlku pomeranče nakrájeného na plátky, podle chuti půlku vanilkového lusku a 5 hřebíčků a zalít studenou, převařenou vodou. Nechat v chladu do druhého dne. Druhý den přecedit, přidat z jednoho pomeranče šťávu, odměřit a dle návodu přidat želírovací cukr a povařit 5-7 minut.

Pozor – ostatní části akátu jsou jedovaté!

Jako variantu lze místo pomeranče použít citron. Akát je velice aromatický!!!

 

Bylinné marmelády nenahrazují kvalifikovanou péči lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Aktuální akce

Bylinková škola

podzim 2019/léto 2020

Bližší info zde ....


Podzimní Šamanské poznávání rostlin na "Starém mlýně"

spojené s křtem naší první knihy (Šumava)

1.11. – 3.11. 2019


Jak zpracovávat bylinky

aneb ZDRAVÁ RODINA 

16.11. 2019

jednodenní setkání (Benešov)



Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley


TOPlist