Bylinkové marmelády jsou variacemi ovocných marmelád.
Používají se pro své příjemné aroma a gurmánský zážitek.
Mezi vynikající patří marmeláda z květů černého bezu, arónie, meduňky i máty.
Výroba je jednoduchá a můžete do ní zapojit svou fantazii. Lze přidávat koření dle libosti – skořici, hřebíček, badyán, vanilku, nebo ovoce či ovocnou šťávu (jablka, hrušky, ananas, pomeranč, citron a jiné….)
Přeji mnoho příjemných chvil při bylinkaření v kuchyni.
S Láskou Lenka
Bylinné marmelády nenahrazují kvalifikovanou péči lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.
Nepropásněte začátek května, kdy kvetou borovice. Jejich pyl je velice cennou a výživnou surovinou – podle starých textů způsobuje dlouhověkost!!!
Není divu, neboť podporuje imunitu, zlepšuje paměť, snižuje pocity únavy, obsahuje spoustu živin, vitamínů a minerálních látek, chrání srdíčko a celý kardio- systém.
Jak vyrobit Želé na posílení imunity:
Trpká, pikantní, neodolatelná…..jiná slova na trnkovou marmeládu neznám….vyzkoušejte!
1kg zralých trnek (pokud je nesbíráte po prvních mrazících, nechte je 1 v mrazáku, aby se jejich trpkost snížila).
Druhý den mražené trnky nasypte do hrnce, přidejte 1/2kg oloupaných, na menší kostičky nakrájených jablek, šťávu z půlky citronu, 2 celé skořice, 2ks kardamonu, 5ks hřebíčku, 1 litr vody a povařte cca 1 hodinu. Poté odstavte a nechte do druhého dne. Druhý den mírně zahřejte, obsah rozmačkejte a prolisujte přes plátěný hadřík. Získanou šťávu odměřte a smíchejte s želírovacím cukrem. Povařte 5-7 minut a teplé nalévejte do skleniček, které otočte dnem vzhůru.
Máte pocit, že marmeláda z bezinek je nevýrazná?
Zkuste ji ochutit švestkami a kořením.
1kg omytých bezinkových plodů vložte do hrnce, přidejte 250g vypeckovaných švestek, nakrájených na kostičky, 2ks celé skořice a 2ks kardamonu a posypte 500g třtinového cukru. Vše řádně promíchejte a nechejte do druhého dne.
Druhý den přivedeme k varu a povaříme 30 minut. Občas vařečkou rozmělněte bezinky o stěnu hrnce. Přidejte Petol dle návodu a teplé plňte do lahviček, které postavte dnem vzhůru.