Bylinné marmelády nenahrazují kvalifikovanou péči lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro jejich užívání, činí tak sám, ze své svobodné vůle.
Nepropásněte začátek května, kdy kvetou borovice. Jejich pyl je velice cennou a výživnou surovinou – podle starých textů způsobuje dlouhověkost!!!
Není divu, neboť podporuje imunitu, zlepšuje paměť, snižuje pocity únavy, obsahuje spoustu živin, vitamínů a minerálních látek, chrání srdíčko a celý kardio- systém.
Jak vyrobit Želé na posílení imunity:
Trpká, pikantní, neodolatelná…..jiná slova na trnkovou marmeládu neznám….vyzkoušejte!
1kg zralých trnek (pokud je nesbíráte po prvních mrazících, nechte je 1 v mrazáku, aby se jejich trpkost snížila).
Druhý den mražené trnky nasypte do hrnce, přidejte 1/2kg oloupaných, na menší kostičky nakrájených jablek, šťávu z půlky citronu, 2 celé skořice, 2ks kardamonu, 5ks hřebíčku, 1 litr vody a povařte cca 1 hodinu. Poté odstavte a nechte do druhého dne. Druhý den mírně zahřejte, obsah rozmačkejte a prolisujte přes sítko. Získanou šťávu odměřte a smíchejte s želírovacím cukrem. Povařte 5-7 minut a teplé nalévejte do skleniček, které otočte dnem vzhůru.