Sběr borovicových pupenů je už o bylinkářské vášni.

V pupenu se skrývá obrovská síla, která celou zimu dřímala, schoulená v kořenech. První sluneční paprsky probudí mízu, která na jaře „oživí spící strom“. Svoji sílu zkoncentruje do pupenů, ze kterých se později stanou nové větvičky. A právě tato fáze, kdy je pupen plný životodárné energie, je připraven ke sběru.

Zkuste se na chvíli zastavit, ztišit a zaposlouchat do hukotu toku mízy. Když míza proudí, strom žije. Pokuste se navázat kontakt a požádejte ho, zda by byl tak laskav a obdaroval vás několika svými pupeny.

Ideální čas je koncem dubna a začátkem května, těsně před rozvinutím.

Pupeny odlamujte šetrně a něžně, ukládejte do papírového sáčku či proutěného košíčku.

Pokuste se předem promyslet, co budete z pupenů vyrábět. Můžete je usušit a později použít na inhalace či koupele, můžete je naložit do alkoholu a vyrobit si „borovičku“ pro vnitřní užití, nebo zalít Alpou a mazat bolavé klouby, či vyrobit mast.

Sušení – v tenké vrstvě ve stínu, suché uskladnit do lahve s uzávěrem a uskladnit do komory.

Použití:

  • protizánětlivé působení
  • při nachlazení
  • na odkašlávání a uvolňování hlenů
  • při potížích s dutinami
  • při astmatu
  • působí močopudně
  • zevně na revma

Pupeny obsahují silici s terpeny – pinen, felandren, limonen, camphen, cadinen, myrcen, sylvestren, caren, cymen, pryskyřice, třísloviny, hořčiny, aromatické kyseliny, vitamín C a další látky.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest