Bezový likér z plodů

od | Domácí bylinné likéry a vína

Kouzelný keř – Černý bez, který nás obdarovává svými pupeny, listy, květy a nakonec i plody. Plody sbíráme plně vyzrálé, za slunečného počasí a použijeme je k výrobě vynikající medicíny s příchutí rumu (ocení i pánové). Likér má celou řadu léčivých účinků a jak se níže dočtete, zjistíte, že ho bude třeba několik litrů. Nežli se pustíme do výroby, prostudujte si, nač můžete tento likér aplikovat:

  • Černý bez má detoxikační účinky
  • podporuje vylučování vody z těla
  • zlepšuje činnost ledvin, jater a srdce
  • při zánětech trojklanného nervu
  • při ischiatických bolestech
  • obecně na bolesti páteře a nervového systému

Receptů na výrobu bezových likérů je celá řada, níže přikládám náš rodinný. Je rychlý, jednoduchý a hlavně všemi členy vyzkoušený.

Postup výroby:

2lt otrhaných, omytých bezových plodů povařte cca 20 minut s 1lt vody, pak nechejte zchladnout, bobule propasírujte a přidejte: 2 vanilkové cukry (nebo kousek vanilky), šálek pořádně hořké silné černé kávy (přefiltrované), pro lepší chuť můžete přidat i kousek zázvoru, 5 hřebíčků a trochu citronové kůry/, 1kg třtinového cukru /nechat řádně rozpustit/.

Až obsah úplně vychladne, přilijte 0,5 lt rumu a 1 lt konzumního lihu. Nalijte do lahví a nechejte uležet na zimu do čajíku, nebo si jen tak na chuť můžete dopřát malého panáčka ráno a večer.

V případě léčení nervového systému užívat pravidelně a dávky nezanedbávat!!!

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest