Bezová mast

od | Domácí bylinkové masti

Bez černý je od dob dávných považován za léčivý i magický keř. Sbíráme pupeny, květy a plody ale málokdo využívá sílu, která je ukryta v listech.

Když jsem byla malá, pozorovala jsem staré babky, které dřely od rána do večera na poli. Cestou domů otrhávaly z bezinek listy, které vykukovaly z jejich tašek či košů. Říkávaly, že večer listy potlučou dřevěnou paličkou a udělají si zábal na bolavá kolena……

Jak si vyrobit bezovou mast?

Do hrnce dejte 500g tuku (je jen na vás, jestli to bude vepřové sádlo, kokosový tuk, bambucké máslo nebo jakýkoliv jiný tuk) a nechte rozpustit. Přidejte 2 vrchovaté hrsti pokrájených listů, 1 polévkovou lžíci podrcených jalovcových bobulí (nebo lžíci skořice) a při 60 stupních zahřívejte po dobu 5-6 hodin. Poté přeceďte a podle potřeby a zvoleného tuku přidejte 3-5% včelího vosku. Mast nalijte do kelímků a používejte na revmatické a artritické klouby.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest