Každým rokem můj otec připravoval na blížící se zimu 20lt bezinkové šťávy. Říkával: „ Bezinka je tak mocná, že vyžene každou chorobu“. Po letech mu musím dát za pravdu. Bez je lehce dostupný, obsahuje obrovskou škálu možností – sbírají se jarní výhonky, květy, listy i plody.
Příprava sirupu:
Nasbírejte si vyzrálé bobulky černého bezu (pečlivě přebírejte, aby mezi nimi nebyly zelené či červené – nevyzrálé plody umí pěkně prohnat a přivolat nepříjemné bolení bříška).
- 5 kg plodů bezu,
- 2 lt vody,
- 2,5 kg třtinového cukru,
- 1 vanilkový lusk nebo 5ks vanilkového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 10 ks hřebíčku
- 5 ks kardamomu
Vše je dejte do jednoho hrnce a 20 minut povařte !!! (pro odpůrce vaření a vyznavače příprav za studena – bez se prostě povařit musí, jinak vás opravdu bude bolet břicho a pěkně se po ….!!!)
Poté nechte zchladit, rozmixujte a přeceďte přes plátěný hadřík. Přidejte šťávu z 10 citronů nebo 2 polévkové lžíce kyseliny citronové. Sirup naplňte do lahví a sterilujte 20 minut při 80 stupních.
Tip a rada mého otce: V případech nachlazení uvařte černý čaj, přidejte 1/3 bezinkového sirupu a pijte alespoň 5x denně.
Pro velké chlapy: přidejte velkého panáka rumu.