Bezinkový sirup z plodů

Každým rokem můj otec  připravoval na blížící se zimu 20lt bezinkové šťávy.

Říkával: „ Bezinka je tak mocná, že vyžene každou chorobu“. 

Po letech mu musím dát za pravdu. Bez, je prostě nej…….

Příprava:

Nasbírejte zralé bobulky černého bezu (pečlivě přebírejte, aby mezi nimi nebyly zelené či červené – nevyzrálé plody umí pěkně prohnat a přivolat nepříjemné bolení bříška).

5 kg plodů bezu,

2 lt vody,

2,5 kg třtinového cukru,

1 vanilkový lusk nebo 5ks vanilkového cukru

2 lžičky mleté skořice

10 ks hřebíčku

5 ks kardamomu

Vše 20 minut povařit (pro odpůrce vaření  a vyznavače příprav za studena  –  bez se prostě povařit musí, jinak vás opravdu bude bolet břicho a pěkně se po ….!!!)

Poté nechte zchladit, rozmixujte a přeceďte přes plátěný hadřík.

Přidejte šťávu z 10 citronů nebo 2 polévkové lžíce kyseliny citronové.

Sirup naplňte do lahví a sterilujte 20 minut při 80 stupních.

Tip a rada mého otce: V případech nachlazení uvařte černý čaj, přidejte 1/3 bezinkového sirupu a pijte alespoň 5x denně.

Pro velké chlapy: přidejte velkého panáka rumu.

Bylinkové sirupy nenahrazují kvalifikovanou léčbu lékaře, proto každý, kdo se rozhodne pro tuto metodu, činí tak sám, ze své svobodné vůle.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Aktuální akce

Bylinková škola

podzim 2019/léto 2020

Bližší info zde ....


Letní bylinkaření na Šumavě

19.7. – 21. 7.2019

Bližší info zde ....



Připojte se k naší informačné diskuzní skupině na FB


Stránky plné astrologie a horoskopů mé kolegyně Efis


Inspirace na originální dárek

smiley


TOPlist