Bezinkový sirup (z květů)

od | Domácí bylinné sirupy

Kdo by neznal mocný bez a jeho pozitivní účinky na naše zdraví! Zpracování bezu patří k mým oblíbeným činnostem – část květů pečlivě rozvěsím na usušení do bylinkových čajových směsí, jednu malou sklenku naložím do octa, kdyby bylo třeba snížit vysoké teploty, z jedné várky připravíme klasický, šumivý nápoj, no a nakonec uvařím hustý, bezový sirup.

Návod na přípravu:

Do hrnce vložte 30 čerstvých, velkých květů (květy nemyjte, je třeba, aby v nich zůstal pyl), přidejte jeden řádně omytý citron pokrájený na kolečka (pečlivě vyberte semínka, aby vám sirup nezhořkl), a povařte v 0,75 lt vody na mírném ohni 10 minut. Hrnec poté odstavte a po vychladnutí ho nechejte v chladu do druhého dne. Druhý den scedíme, přidáme 1,5 kg třtinového cukru a vaříme do zhoustnutí (50 – 60 minut) . Pro zvýraznění chuti můžeme přidat skořici a šťávu z 1 pomeranče i s dužinou.

Čtěte dál…

Pin It on Pinterest