Plody arónie by se daly svým vzhledem přirovnat kříženci borůvek, brusinek a bezinek. Vysoký obsah tříslovin jim dává natrpklou chuť, kterou ne každý miluje.
Ideální je když mohou plody zůstat na keři až do prvních mrazíků, sklizené vydrží na chladném místě ještě až dva měsíce (když arónie přejde mrazem, trpkost se výrazně sníží)
Plod arónie obsahuje – vysoké % vitamínu C, E, K, B1, B2, B5, B6, bioflavonoidy, rutin, železo, jód, fluor, mangan, aj.
Recept na sirup (neboli šťávu):
Zralé, otrhané a omyté plody arónie /odměřte 2lt/volně je nasypte do velké 4lt sklenice nebo hrnce, přidejte 80g kyseliny citronové, zalijte převařenou studenou vodou a nechejte v chladu 3 dny.
Po této době sceďte a plody rozmačkejte – nebo rozmixujte , můžete použít i odšťavňovač /získáte krásně rubínovu šťávu/.
Získanou šťávu odměřte – na 1lt šťávy dejte 1kg třtinového cukru a nechejte za studena a stálého míchání rozpustit. Sirup slijte do lahví a uskladněte v chladu.
PS: nešetřete cukrem nebo obsah začne kvasit.