Keřík či stromek, který se v naší přírodě volně nevyskytuje a pokud ano, určitě ho tam někdo vysadil. V posledních letech objevuji keříky aronie v alejích, remízcích i kolem cest.
Plody aronie by se daly svým vzhledem přirovnat kříženci borůvek, brusinek a bezinek. Chuť je natrpklá, díky vysokému obsahu tříslovin a barva temná. Plody mohou zůstat na keři až do prvních mrazíků, sklizené vydrží na chladném místě až dva měsíce. Je důležité, nechat je dozrát, aby měly nasládlou chuť (event. projít prvním mrazíkem).
Plod obsahuje – vysoké % vitamínu C, bioflavonoidy, rutin, železo, jód, fluor, mangan, aj. Purpurově červená barva aronie vzniká díky vysokému obsahu fenolických sloučenin /antokyanů/. Podrobná analýza antokyanů: epicatechin, cyanidin-3-galaktoside, kyselina kofeinová, quercetin, delfinid, petunidin, pelargonidin, malvidin. Rostliny si vyrábí pigment ve slupce bobulí na ochranu semen před UV zářením
Dle herbářů arónie působí:
- na krevní oběh, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu
- při arteroskleróze
- při diabetu /obsahují přírodní cukr-sorbit/
- podporuje imunitní systém a posiluje organismus
- zdroj antioxidantů
- na záněty očí
- na jaterní selhání
- na rakovinu tlustého střeva
Nejhodnotnější je konzumace čerstvé aronie. Chcete-li si vychutnat plnou chuť arónie, vyzkoušejte z receptáře aróniovou marmeládu nebo aróniový likér.